Hoppa till huvudinnehåll

Sport

David Söderberg har fått börja om från noll: ”Måste vara realist”

Från 2017
David Söderberg, inför VM 2017.
Bildtext Ingen given kanonform för David Söderberg.
Bild: Lehtikuva

Ryggbekymmer gör att David Söderberg skruvar ner förväntningarna inför VM. Uppladdningen har inte varit den han är van vid inför stortävlingar och han känner sig osäker inför kvalet.

8-6-7-8.

David Söderberg har hört till de allra jämnaste finländska toppidrottarna i världseliten under de senaste åren och radat upp poängplaceringar i fyra mästerskap på raken.

Inför friidrotts-VM i London har han upprepade gånger pratat om att det nu är dags att ta följande steg upp på prispallen, men när Yle Sporten träffar IF VOM:s släggkastare dagen före kvalet trycker han på bromsen.

– Jag går alltid in för att vinna, man är ju en vinnarskalle. Men nog måste man vara realist också, det var redan ett stort steg för mig att ta mig hit efter problemen. Det var lite som att börja om från noll igen.

Osäkerhet i luften

Bekymren uppenbarade sig för dryga tre veckor sedan. Ryggen började krångla – ett riktigt ryggskott, beskriver han det själv – och Söderberg valde att stå över Kalevaspelen.

– För tillfället känns ryggen ganska bra, men visst har uppladdningen varit en helt annan än vad jag är van vid inför ett mästerskap.

– Det blev först en vecka nästan total paus från all träning, och de senaste två veckorna har jag sen försökt komma igen lite, berättar 37-åringen.

David Söderberg, PNG 2017.
Bildtext Söderberg har fått pruta på den förberedande kvalitetsträningen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Söderberg har endast kunnat genomföra tre förberedande kastträningar, och framför allt har kvaliteten blivit rejält lidande.

– Det har varit ett helt annat innehåll (i träningarna). Nu har jag gjort kastträningar inomhus mot ”pressun” med otroligt låg effekt i kasten. Det var först i den sista träningen som jag lite skruvade upp.

Hur osäker känner du dig inför kvalet?

– Inte är jag lika säker som jag varit de här senaste åren, medger han. Jag kan ju proceduren, jag vet vad jag ska göra och hålla fokus på i själva tävlingssituationen, men förberedelserna har varit en utmaning.

Lovar att ge järnet

Söderberg ligger på en 31:e plats i världsstatistiken och 27:a bland deltagarna i London. Polackerna Pawel Fajdek (83,44) och Wojciech Nowicki (80,47) har kastat över 80 meter i sommar, därtill har fyra nått över 78 meter.

Söderbergs fjorton år gamla personliga rekord lyder 78,83 medan han i fjol kastade karriärens näst längsta båge 77,60. I sommar hann han med 75,53 innan ryggen satte stopp – men vad formen är nu kan han inte säga.

– Det kan jag inte, eftersom jag bara gjort ett eller två högeffektkast de senaste veckorna. Förberedelserna inför en tävling är dessutom alltid lite annorlunda än inför en träning, så det är otroligt svårt att säga.

– Men jag lovar att ge järnet och kriga om en så bra placering som möjligt.

David Söderberg kastar i den första kvalgruppen med start klockan 21.20 på onsdag. Grupp B avgörs klockan 22.50. Kvalgränsen är 75,50.

Se Sportmagasinets inslag "David Söderberg och den erfarnes släggvisdom" om kastarstyrka från januari 2016!

Diskussion om artikeln