Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredningen av Anders Borg får kritik: "En av de snabbaste förundersökningarna jag har sett"

Från 2017
Anders Borg
Bildtext Fylleskandalen fortsätter förfölja Sveriges före detta finansminister Anders Borg.
Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Polisens utredningsarbete ifrågasätts nu av advokat Elisabeth Massi Fritz, sedan förundersökningen mot Sveriges tidigare finansminister Anders Borg lagts ner.

- En av de snabbaste förundersökningarna jag någonsin har stött på under 26 år, skriver hon i en kommentar till TT.

Under lördagen ringde flera privatpersoner in anonymt till Norrmalmspolisen i Stockholm och ville anmäla Anders Borg, efter skärgårdsfesten där han enligt medieuppgifter ska ha antastat flera festdeltagare.

En anmälan upprättades, men förundersökningen har nu lagts ner.

- Det saknas förutsättningar för att fortsätta utredningen eftersom det inte finns några kända målsägare eller vittnen, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen i Stockholm, till TT.

Åtgärder ifrågasätts

TT: Det är ingen som har gett sig till känna?

- Precis så är det. Brottet begicks för över en vecka sedan, och ingen har trätt fram som har utsatts för brott, men om det kommer nya uppgifter så kan vi plocka upp förundersökningen igen, säger Eriksson.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är förvånad över polisens snabba arbete och konstaterar att samtliga utredningsåtgärder inte kan ha vidtagits.

- Det är anmärkningsvärt att polisen inte ansträngt sig för att kontakta eventuella målsäganden som kan ha blivit utsatta för brott. Även kontaktat eventuella vittnen som befann sig på festen. Även hört Anders Borg hade också varit på sin plats och hade med all säkerhet lett till ytterligare utredningsåtgärder, skriver hon till TT.

Enligt Massi Fritz är det här ett brott som faller under allmänt åtal och borde tas på fullt allvar - oavsett vem som är misstänkt.

- Det borde polisen känna till. Att sitta och vänta på tips från allmänheten är inte att vidta utredningsåtgärder, skriver hon.

Skadat varumärke

Anders Borg gick efter festen ut och bad om ursäkt och berättade att han skulle söka hjälp. Men att förundersökningen nu lagts ner kommer inte att hjälpa honom, enligt pr-konsulten Marianne Djudic.

- Det här har skadat hans varumärke något oerhört, även om förundersökningen lagts ner. Det tar lång tid att bli av med en sådan här stämpel, säger hon.

TT: Skulle han kunnat hantera detta annorlunda?

- Jag tycker inte att han skulle ha gått ut på Facebook och skrivit en offentlig ursäkt. Om jag hade varit på en privatfest så hade jag hanterat det internt. Det är konstigt att be om ursäkt rent allmänt när man inte ens vet vad man har gjort.

Enligt Djudic borde Anders Borg ha lagt locket på i stället för att pudla.

- Jag tycker han borde ha gjort det från början. Jag har faktiskt ingen förståelse för varför han valde att gå ut så öppet. Det är mycket bättre att lägga locket på som han nu har gjort.

Under skärgårdsfesten ska Borg ha visat sitt kön, tagit andra män på skrevet och kallat kvinnor för hora och slampa.

Efter skandalen har Borg lämnat sitt styrelseuppdrag på intressegruppen Kinnevik och avgått som rådgivare för storbanken Citigroup.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln