Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IAAF hindrar Makwala från att springa i finalen – försökte ändå ta sig in på stadion

Från 2017
Uppdaterad 08.08.2017 22:16.
Isaac Makwala.
Bild: Sean Dempsey / EPA / All Over Press

Isaac Makwala kallade förbudet från att delta i 200 meter "förödande". Nu har IAAF hindrat botswaniern från att delta också i finalen på 400 meter – på grund av den rådande magsjukeepidemin.

Engelska hälsomyndigheter har uppdagat att det är norovirus som ligger bakom de 30 fallen av magsjuka bland idrottare i friidrotts-VM. Som en försiktighetsåtgärd hindrar nu IAAF en av de drabbade – botswaniern Isaac Makwala – från att delta i finalen på 400 meter senare i kväll.

Makwala tvingades redan stå över försöksheaten på 200 meter och sade då att det kändes otroligt dåligt.

– Jag var förtvivlad. När någon säger att jag är tillräckligt frisk för att springa och jag inte får det känns det jättedåligt, sade han till BBC då.

Friidrottsvärlden hade hoppats på att Makwala skulle få delta i finalen på 400 meter, där han ansågs vara den främsta utmanaren till sydafrikanen Wayde van Niekerk.

– Att inte få tävla vore förödande, sade han till BBC innan beslutet fattades.

Försökte ändå ta sig till stadion

Men Makwala hade inte gett upp. Det ryktades snabbt om att Makwala trots att skulle ta sig till stadion och ställa sig i startfältet, men det ville tänkte inte IAAF tillåta.

Då Makwala dök upp vid Olympiastadion i London fanns också förbundets representanter på plats och hindrade honom från att komma in på området.

Makwala ska enligt Yles uppgifter fortfarande försöka överklaga IAAF:s beslut.

Finalen på 400 meter går av stapeln klockan 23.50. Friidrotts-VM sänds på Yles kanaler, sändningen från kvällspasset på tisdagen kör igång klockan 21 i TV2 och på Arenan.

Källor: FNB-TT, AFP, Reuters

Artikeln uppdaterad kl. 22.16, rubriken ändrad, samt mer information om Makwalas överklagan.

Diskussion om artikeln