Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Operavärldens toppnamn intar Konserthuset i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 09.08.2017 16:45.
Sopraano Karita Mattila
Bildtext Karita Mattila gör rollen som Kundry i Wagners Parsifal.
Bild: Marica Rosengård

På onsdag inleds Åbo musikfestspel. Temat för festspelen i år är Mystik och färgprakt och det här syns minsann i ett av festspelens storsatsningar, de konsertanta framförandet av Richard Wagners opera Parsifal, som ges på torsdag kväll och lördag eftermiddag.

Stora namn medverkar där bland annat sopranen Karita Mattila, som inte särskilt ofta brukar uppträda i Finland, utan istället brukar ses på de större operascenerna ute i världen. Hon gör en av huvudrollerna i Parsifal, rollen som Kundry.

Trots att hon är en sopran av världsklass och att hon under de senaste åren gjort många Wagnerroller, så säger hon att det är är en av de största utmaningarna hon stött på. I synnerhet den andra aktens dramatik väcker stor beundran, inte bara för kompositören Richard Wagner och verket utan också för hela ensemblen, berättar Mattila på presskonferensen inför festspelen.

Nervöst inför hemmapubliken

Mattila är hemma från Bjärnå, men är gift med en Åbobo.

- Därför känns det alltid spännande att uppträda för en hemmapublik, i synnerhet för slutsålda konsertsalar, säger hon.

Förutom Mattila så kommer också andra stora operastjärnor att inta scenen i Parsifal, basen Matti Salminen, tenoren Klaus Florian Vogt och barytonen Waltteri Torikka.

Festspelens konstnärliga ledare Ville Matvejeff fungerar som kapellmästare för Parsifal. Det var hans idé att sätta upp operan, en idé som han lanserade för Mattila förra året då de konserterade tillsammans i Madrid. Och hon tackade ja till möjligheten att göra rollen som Kundry på Åbo musikfestspel.

- Det känns magnifikt! Det är en stor ära att få göra en så här fantastisk opera med henne och också med Matti Salminen och Klaus Florian Vogt, alla dessa världsstjärnor som annars sjunger vid toppoperahusen!

Torikka debuterar som Amfortas i Parsifal

Waltteri Torikka är en mycket välkänd sångare i Finland, men rollen som Amfortas i Parsifal är den mest krävande operaroll som han någonsin gjort. Rollen kändes först som alltför stor, men efter noggrant övervägande tackade ja till erbjudandet.

- Jag funderade länge och pratade med kolleger och människor som jag litar på. Men så tänkte jag att det är en otroligt intressant roll att göra och att det kommer att utveckla mig på ett helt unikt sätt, så jag tackade ja.

Att få stå på samma scen som Mattila, Salminen och Vogt är stort för Torikka.

- Det känns som att vara en liten baby, skrattar han, en "baby barytone" i de här sammanhangen, eftersom de andra är stora personligheter med fina röster och de är otroligt fina artister också.

Men Torikka har under övningsprocessens gång hittat sig själv i rollen som Amfortas.

- Jag har börjat älska den här rollen, så jag kommer att njuta av varje sekund jag står där på scenen. Det kommer att bli en unik upplevelse som jag inte glömmer, fortsätter Torikka.

Åbo musikfestspel pågår till 19 augusti. Hela programmet finns på festspelens webbplats.

Diskussion om artikeln