Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Söderberg och Richardsson kvalar – Warholm norskt medaljhopp

Från 2017
Uppdaterad 09.08.2017 20:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ännu inga finländska finalplatser – ändrar David Söderberg eller Camilla Richardsson på det? Bland annat det får vi svar på under den sjätte tävlingsdagen av friidrotts-VM i London.

Onsdagens VM-afton bjuder på två finländska deltagare, eller två finlandssvenska för att vara exakt.

Släggkastaren David Söderberg har hört till de säkraste finländska finalfriidrottarna i flera års tid och har placerat sig bland de åtta främsta i fyra raka mästerskap.

Nu är dock situationen mer oviss än vanligtvis. Söderberg har plågats av ett ryggskott och inte kunnat genomföra de förberedande träningarna på önskat sätt.

– Nog måste man vara realist också, det var redan ett stort steg för mig att ta mig hit efter problemen. Det var lite som att börja om från noll igen, säger Söderberg som lovar ge järnet i kvalet.

Richardsson utmanare

Camilla Richardsson har inte ännu nått mästerskapsfinal på 3000 meter hinder, och inser att det blir svårt också nu. Hon måste troligen sänka sitt personbästa rejält för att avancera från försöken.

– Det är bara att gå ”all in”. Inte man kan fara in med nån annan inställning än att man ska till final, det måste ju vara målet, säger Richardsson trots att hon inser realiteterna.

Camilla Richardsson tränar i hemstaden Vasa.
Bildtext Uppladdningen har gått prima för Camilla Richardsson.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Förutom i slägga och hinder delas finalplatser ut även i damernas längdhopp, herrarnas 200 meter och herrarnas 5000 meter.

Warholm med medaljchans

Under kvällen koras även tre världsmästare. De nordiska medaljchanser finns på herrarnas 400 meter häck, där Norges Karsten Warholm, 21, var näst snabbast i semifinalskedet.

– Det viktigaste var att ta mig till final, där mitt enda mål är att komma upp på min egen rekordnivå. Loppet får utvisa vart det räcker, sade Warholm efter semifinalen.

På damernas 400 meter går den niofaldiga världsmästaren och sexfaldiga olympiska guldmedaljören Allyson Felix in som favorit. 19-åriga Salwa Eid Naser var kvickast i semifinalerna med nytt nationsrekord (50,08).

I damernas kula var världsettan Lijiao Gong vassast också i kvalet med en stöt på 18,97. Kinesiskan är den enda över 20 meter i världen denna säsong med årsbästat 20,11.

TV-sändning:

ons 9.8 kl. 20.45–00.05 TV2 & Arenan

Tävlingarna visas direkt i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Leif Lampenius och expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Tävlingsprogram:

21:05 D 3000 m hinder, försöksheat Camilla Richardsson
21:10 D längdhopp, kval
21:20 H slägga, kvalgrupp A David Söderberg
22:05 H 5000 m, försöksheat
22:25 D kula, final
22:50 H slägga, kvalgrupp B
22:55 H 200 m, semifinal
23:30 H 400 m häck, final
23:50 D 400 m, final

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln