Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maduro allt ensammare - 12 länder fördömer Venezuela

Från 2017
Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid ett regeringsevenemang 15.7.2017.
Bild: EPA/MIRAFLORES PRESS HANDOUT

Tolv länder anklagar Venezuela för att bryta mot grundläggande demokratiska rättigheter. De vägrar erkänna Venezuelas nyvalda grundlagsförsamling, vars uppgift är att ändra landets grundlag.

Toppdiplomater, bland dem utrikesministrar, från tolv länder har gjort ett gemensamt uttalande där de fördömer Venezuela. Bland andra Kanada, Brasilien, Mexiko och Argentina finns med bland länderna.

Perus utrikesminister Ricardo Luna läste upp uttalandet efter ett möte i Perus huvudstad Lima. Luna sade också att länderna inte heller kommer att erkänna några beslut som fattats av den nya grundlagsförsamlingen.

Församlingen valdes genom en folkomröstning men samtliga kandidater var nära förbundna med president Nicolas Maduro. I den nyvalda församlingen sitter nu både Maduros fru och son.

President Maduro har hävdat att grundlagsförsamlingen är lösningen på den politiska och ekonomiska kris som landet befinner sig i.

FN: Regeringen bär ansvar för 46 dödsfall

FN har krävt att brott mot mänskliga rättigheter i Venezuela utreds. FN rapporterar om att utbredd och systematisk användning av överdrivet våld används mot demonstranter i Venezuela. Dessutom förekommer våldsamma husundersökningar, tortyr och misshandel.

Regeringens säkerhetsstyrkor bär enligt FN ansvaret för åtminstone 46 dödsfall i samband med protester i Caracas.

"Respektera de äldre, era jävlar!" ropade den här mannen som knuffades runt av venezuelansk kravallpolis 12.5.2017
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Tidigare har också USA och EU fördömt Maduros regering för att den undergräver demokratin i Venezuela och framkallar oroligheter. De sydafrikanska ländernas tullunion Mercosur har enhälligt beslutat att utesluta Venezuela ur unionen för att landet ”sviker det demokratiska systemet”.

Diskussion om artikeln