Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Nytta och nöje på Youtube – så får du ut mer av videotjänsten

Från 2017
Uppdaterad 13.10.2020 12:23.
Allt detta på Youtube
Bild: Yle/ Unsplash Christian Wiediger

Youtube – tjänsten där man kan roa sig med musikvideor och videoklipp med söta djur? Bland annat, men i själva verket är Youtube en gedigen samling av både nytta och nöje. Vilka instruktioner du än behöver, hittar du dem antagligen på Youtube.

– Youtube är idag världens största sajt som specialierar sig på video, både att ladda upp och att titta, säger Alexander Granholm, webbutvecklare vid Svenska Yle.

Det är enorm variation på innehållet i videorna på Youtube: allt från hemvideor på katter och andra husdjur till musikvideor från i stort sett vilken artist som helst. Det finns professionellt producerade Youtube-shower med ämnen från underhållning till vetenskap och spel, berättar Alexander Granholm.

– De allra flesta använder Youtube för att titta på videor som andra laddat upp. Man räknar med att det hittills laddats upp över fem miljarder videoklipp på sajten.

Vad är Youtube?

  • En kommersiell videodelningstjänst som ägs av Google.
  • Youtube är grundat år 2005 och den allra första videon finns fortfarande kvar: se den här.
  • Används av 1,9 miljarder människor.
  • Vem som helst kan ladda upp innehåll på Youtube. Innehållet publiceras på användarnas kanaler.
  • Det är förbjudet att ladda upp material som är skyddat med upphovsrätt.
  • Youtube kan användas på dator och mobilapparat. På smarttelefon och surfplatta är det mest användarvänligt med Youtube-appen. Nya smarttelevisioner har också ofta en Youtube-app.
  • Youtube har också separata appar som Youtube Music och Youtube Kids för barn.

Lönar det sig att logga in?

Du kan antingen logga in eller låta bli att göra det när du använder Youtube. Om du använder Gmail, har du automatiskt ett Google-konto. Alltid när du är inloggad på Gmail eller Google-kontot, är du således inloggad på Youtube.

Om du är inloggad när du använder Youtube kan du titta på och gilla videor samt prenumerera på kanaler (det är gratis, men du ser reklamer). Du når data om din Youtube-användning och dina inställningar. Youtube vet vad du har sett på tidigare och rekommenderar motsvarande material som du eventuellt är intresserad av.

Om du har ett Google-konto kan du också skapa en Youtube-kanal. Då kan du själv ladda upp videor, lägga till kommentarer eller skapa spellistor på Youtube.

Om du inte har en kanal syns du inte offentligt på Youtube. Du kan skapa en ny kanal både på datorn och via Youtubes app: så här gör du för att skapa en kanal.

Vad är en youtuber?

– En youtuber är en person som mer eller mindre regelbundet laddar upp nya videor till sin egen kanal på Youtube, och som har ett antal följare, säger Alexander Granholm.

Man kan kalla sig youtuber också om man inte har innehållsproduktion som sitt huvudsakliga yrke, beskriver Granholm.

– Så länge man producerar något och någon kollar på det så räcker det. Några hittar sin publik och blir jättestora stjärnor, men de flesta blir det inte.

Svensken Felix Kjellberg som går under namnet PewDiePie hör till världens mest populära youtubare. Hans kanal har 107 miljoner följare.

Om du inte loggar in sker ditt surfande på Youtube anonymt. Då sparar Google inte information om vad du ser på. Å andra sidan kan du inte heller använda alla tjänstens funktioner som icke-inloggad.

I en mobilapparats app kan du också surfa incognito på Youtube. Använder du den inställningen, surfar du lite mer privat. Klicka på din profilbild och välj Aktivera incognitoläge.

Digiträning/Youtube
Bildtext Du når incognitoläget via balken högst upp på Youtubes startsida i appen.

Att söka på Youtube

Sök på Youtube genom att skriva in sökorden i sökfunktionen högst upp. På telefon och surfplatta finns sökfunktionen bakom ikonen som föreställer ett förstoringsglas.

Efter det kan du specificera sökningen på flera sätt, du kan till exempel välja längden på videon eller när den har laddats upp.

En sökning ger oftast en hel del träffar och därför är det klokt att använda ett eller flera filter när du gör en sökning. Sökningen “filea fisk” ger till exempel tusentals olika resultat. Då är det bra att förslagsvis filtrera videorna på basis av längd eller textning. Klicka på filtren och upptäck olika alternativ!

Du kan också få annonser som resultat på din sökning, de är märkta med Annons.

Youtube erbjuder olika filter vid sökningar.
Bildtext Du kan välja att använda olika filter när du söker material på Youtube.
Bild: Skärmdump: Youtube

Betala för att se filmer och avgränsa icke-barnvänligt material

Det finns också filmer att köpa eller hyra på Youtube. Dem hittar du i sidobalken under Filmer på en dator och bakom Utforska i nedre balken på startsidan i appen. Du kan också söka efter filmer.

Tjänsten visar priset på filmen när du klickar dig vidare till att hyra eller köpa den.

Barn som använder Youtube kan stöta på opassande innehåll. En video som verkar helt ofarlig kan plötsligt bli obehaglig. Också reklamerna kan vara olämpliga för barn.

Du kan skapa en egen Youtube Kids-profil för ett litet barn. Youtube Kids riktar sig till 3-9-åringar. Den är en separat app som innehåller reklam som "passar" för barn.

Ett annat alternativ är att använda så kallat begränsat läge. Begränsat läge filtrerar bort innehåll för vuxna som du inte vill att ditt barn ska se. Observera att filtret kanske inte är heltäckande. Begränsat läge döljer också kommentarerna på videorna.

Så här tar du i bruk begränsat läge: Googles instruktioner. När du vill ta i bruk begränsat läge måste du aktivera det separat för varje browser och apparat.

Spara videor och skapa spellistor

När du är inloggad på Youtube kan du spara videor som intresserar dig. Då hittar du enkelt videorna när du vill se på dem senare.

Om du är inloggad på Youtube kan du spara videor i Titta senare. Det gör du genom att klicka på ikonen med tre punkter efter titeln på en video och välja Spara i Titta senare, eller genom att klicka på videon och sedan välja Spara under rutan.

Om du har en Youtube-kanal, kan du också skapa egna spellistor med videor. Klicka då på de tre punkterna efter titeln på en video, eller på Spara om du redan klickat dig vidare till den själva videon. Välj en spellista som du sparar videon i eller skapa en helt ny genom att klicka på Skapa ny spellista.

Om du skapar en ny lista kan du välja om den ska vara offentlig (vem som helst kan se den), olistad (andra kan se listan via en länk som du själv delar vidare) eller privat (bara du kan se listan).

Skapa spellista i Youtube
Bildtext Om du har en Youtube-kanal, kan du skapa spellistor själv. Annars kan du spara videor i Titta senare.
Bild: Youtube Screenshot

Du hittar dina egna och sparade spellistor i ditt Bibliotek, som syns i balken längst ner i appen eller i balken till höger på en browser.

Automatisk uppspelning är aktivt

Youtube spelar automatiskt upp följande video som motsvarar din sökning, när den föregående tar slut. Om du vill stänga av automatisk uppspelning på din telefon, går du till inställningarna under din profilbild och stänger av Automatisk uppspelning.

På en större skärm avaktiverar du automatisk uppspelning längst till höger på skärmen medan du ser på en video, högst upp i balken som visar listan på föreslagna videor.

Automatisk uppspelning på Youtube
Bildtext Avaktivera Automatisk uppspelning bland dina inställningar på telefonen.
Bild: Youtube Screenshot

Du kan inte undvika reklam i gratisversionen

Youtube finansieras med hjälp av reklam. Det enda sättet att undvika reklam är att ta i bruk Youtube Premium, som kostar.

Kanske ser du reklamer före din video börjar eller mitt i videon. På telefonen dyker reklamerna upp i nedre kanten av skärmen.

Allt som oftast kan du hoppa över reklamerna och gå vidare till din video efter fem sekunder. Klicka då på Hoppa över annons. Det finns reklamer som man inte kan hoppa över.

Du kan också på Youtube välja om du ser reklam som är riktad till dig. Justera dina annonsinställningar under Din data på Youtube och Personliga annonspreferenser i dina inställningar. Mängden reklam kan du inte påverka i gratisversionen.

Digihjälp på Youtube

Du kan också få hjälp med olika tekniska bekymmer på Youtube. Lägg då till lite information om din apparat i sökfältet, när du gör en sökning - till exempel om problemet gäller en Iphone eller en Android.

Om du behärskar engelska, hittar du svaret på så gott som vilket som helst digiproblem på Youtube.

Närmare instruktioner för användningen av Youtube hittar du på Youtube Hjälp.

Uppdaterad 26.2.2019: Artikeln uppdaterad med intervju med webbutvecklare Alexander Granholm.
Uppdaterad 12.10.2020: Artikeln uppdaterad med ny information, styckena Betala för att se filmer och avgränsa icke-barnvänligt material, Automatisk uppspelning är aktivt, Du kan inte undvika reklam i gratisversionen och Digihjälp på Youtube tillagda.
Uppdaterad 13.10.2020: Stycket om att spara videor och skapa spellistor på Youtube uppdaterat.

Ursprungstexten av Sari Veikkolainen på Yle.fi/oppiminen.