Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredric Portin: "Utmaning att hålla den inre glöden vid liv"

Från 2017
Uppdaterad 09.08.2017 14:15.
Fredric Portin pratar till juniorer i skogen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Att hålla kvar äldre juniorer inom idrotten är en av de stora utmaningarna för grenen, menar Finlands Svenska Orienteringförbunds nye förbundstränare Fredric Portin. Själv drevs han vidare av en övertygelse och en inre glöd, något man inte kan lära ut åt någon individ.

När Yle Sporten träffar Portin är det tidig onsdagsmorgon ute i skogen i Österbotten, i vad som rimligtvis måste vara hans mest naturliga element.

Han är relativt ny på posten som vikarierande förbundstränare för FSO, en syssla han kombinerar med en fortsatt elitsatsning inom grenen.

– Mest har det för min del handlat om att ta reda på vad jag egentligen ska syssla med och sätta mig in i arbetsfältet och uppgifterna. Jag har pratat mycket med folk och försökt bilda mig en uppfattning om vad som ska göras, säger Portin till Yle Sporten i samband med en juniorträning i Pedersöre.

Han har bland annat hållit i trådarna för ett läger i Norrvalla där han också har hand om idrottsgymnasiets orienterare. Dessutom har han redan börjat planera lägerverksamheten för nästa år inom FSO samtidigt som han varit engagerad i veckoslutets förbundsmästerskap i Pedersöre.

"Får en del orientering på köpet via nya jobbet"

Jobbet som förbundstränare har fört in Portin på nya territorier i den egna orienterartillvaron. Tidigare har han kombinerat elitsatsningen med lärarstudier.

Den 27-årige Portin medger att livet förändrats.

– Prioriteringarna blir annorlunda och det blir en hel del annat utöver den egna elitsatsningen jämfört med studierna. Jag har inte gjort något beslut om att trappa ner den egna satsningen på något sätt utan jag har tänkt hacka mig med så länge det går och faktiskt bygga vidare på den glöd jag känner för elitorienteringen.

– Jobbet som förbundstränare är på det sättet ganska bra, jag får dra träningar och föra ut kontroller och får på det sättet en del orientering på köpet i alla fall, om man jämför med att sitta på kontor, förklarar Portin.

Portin är fem före färdig modersmålslärare och har också tidigare i karriären hoppat in och hjälpt till som tränare i sina föreningar.

Fredric Portin i skogen med FSO-juniorer.
Bildtext Portin vikarierar som förbundstränare i FSO.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Även om lärar- och tränarjobben är olika och sakerna man lär ut skiljer sig från varandra handlar det om att leda andra och försöka förstå andra människors agerande och tankesätt och anpassa det man vill lära ut till individer och grupper, förklarar Portin.

Utmaning att motarbeta dropout

Portin hade själv stora problem med motivationen bara för något år sedan, men säger själv att han igen funnit den inre glöden att satsa vidare.

I sin roll som förbundstränare konfronteras han också med individer och idrottare vars motivation för att satsa vidare kan svikta.

– Orienteringen har precis som många andra grenar svårt att vara riktigt attraktiv sen när juniorerna kommer upp i åldern, det är där de största utmaningarna ligger. Det finns ett bra juniorarbete i många föreningar och man får upp talanger som till exempel finns här på vårt Storläger på bred front.

– När 12-åringarna sen blir 14- och 16-åringar och ännu äldre är utmaningen att hålla individerna kvar i idrotten. Även om vi ligger bättre till än flera andra idrotter i bemärkelsen att man faktiskt kan syssla med orientering även om man inte vill göra en elitsatsning så har vi ändå en utmaning i att få idrottarna att tro på satsningen, det finns en tydlig drop out, säger Portin.

Fredric Portin pratar till ungdomar på orienteringsläger.
Bildtext Fredric Portin på jobbet i Forsby i Pedersöre.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Rollen som förbundstränare har också fått Portin att reflektera över de egna vägvalen fram till eliten.

– Det finns många saker jag kunde ha ändrat på i själva träningen i min ungdom, jag skulle kanske ha gjort saker bättre som skulle ha burit mig framåt bättre då. Det som ändå bar mig framåt var långsiktigheten, jag visste redan då att det är som senior jag verkligen vill klara mig, minns Portin och fortsätter.

– Även om det kom motgångar och allting inte gick enligt skolboken insåg jag att det handlade om ett skede på vägen som man måste ta sig vidare från och hålla den inre glöden vid liv. Finns den glöden inte hos en idrottare är det utmanande. Det är svårt att lära ut, den måste nog finnas inne i varje idrottare och den bär sen framåt på lång sikt.

Förebild och föregångare

Portin är fortfarande en av Finlands absolut bästa i sin gren. Han var elfte på långdistans i årets världsmästerskap, hans bästa VM-placeringar är individuellt en tiondeplats på medeldistans och en femteplats i stafett år 2016.

Fredric Portin, VM 2016.
Bildtext Elitsatsningen går vidare för Fredric Portin.
Bild: Finlands orienteringsförbund

Att som förebild få vara på plats och hjälpa juniorerna i deras vardag betyder mycket för Portin. Enligt honom är det viktigt att juniorerna på nära håll får se människor som har satsat på orientering och som har fått mycket ut av sporten.

– Förebilderna inom förbundet är centrala och jag är själv också glad att jag kan fungera som en förebild för många unga, det ger mycket åt mig att veta att min satsning inte bara bär frukt för mig själv utan också kan hjälpa andra genom att vara på plats och se hur det smittar av sig.

Diskussion om artikeln