Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Twitter – delta i diskussionen

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2019 10:45.
Så fungerar twitter
Bild: Yle/Unsplash

Med Twitter får du enkelt tillgång till den offentliga diskussionen, vare sig den förs bland dina egna bekanta eller bland experter och kändisar. Här är några tips som förbereder dig för twittrandets förunderliga värld.

Twitter har över 300 miljoner aktiva användare. Majoriteten använder Twitter på sina telefoner, men mikrobloggen kan också användas på en dator.

Så tar du i bruk Twitter

Du registrerar dig till Twitter på tjänstens webbplats eller genom att ladda ner appen på din telefon.

När du grundar ett konto ber Twitter dig fylla i dina intressen. Då kan tjänsten föreslå lämpliga konton för dig att följa när du väl är inloggad. På så sätt kommer du in i Twitters värld direkt och ser vad twittrandet går ut på.

Du tilltalas på Twitter med ditt användarnamn. Användarnamnet refereras till med @användarnamn, till exempel @yleredaktor.

Du kan fritt välja ditt användarnamn, den enda begränsningen är att det kan vara upptaget. Dessutom hör det till god sed att utrusta sitt konto på sociala medier med eget namn och bild.

Hela grejen med Twitter är att uttrycka sig kort och koncist.

Den största skillnaden mellan Twitter och andra sociala medier är att teckenmängden i ett meddelande är begränsad. En twitteruppdatering får vara högst 280 tecken lång. Utöver det kan man lägga ut en bild eller en länk.

Hela grejen med Twitter är med andra ord att uttrycka sig kort och koncist. Den begränsade teckenmängden uppmuntrar till att sammanfatta och samtidigt till att vidarebefordra eller re-tweeta någon annans tweet med sin egen profil.

Glöm inte att #tagga

Så kallade hashtags hör till Twitters viktigaste egenskaper. De här nummertecknen som följs av ett namn eller en term gör att man enkelt kan följa en diskussion eller tråd om ämnet.

En text blir en hashtag när man inleder med tecknet #. Din tweet kopplas då till denna tagg. Med hjälp av hashtaggen hittar du också andra tweetar om det specifika ämnet, evenemanget eller företaget.

Skriv flera taggar eller "hashtags" till din tweet.
Bildtext Det lönar sig att använda olika hashtaggar på Twitter. Då kopplas dina tweetar till diskussionen som förs på Twitter.
Bild: Skärmdump Twitter

Den som ordnar ett evenemang eller ett seminarium har ofta en hashtag som den önskar att besökarna använder. Egna taggar syns också i samband med direktsändningar på tv.

Besök en trendsida på nätet för att se vilka hashtaggar som används mest som bäst.

Den offentliga diskussionen är utmärkande för Twitter. Delta i politiska debatter med vem som helst - också andra än dina bekanta.

När du vill rikta din tweet till en specifik Twitteranvändare inleder du hela tweeten med @-tecknet och den personens användarnamn. Då syns tweetarna enbart för den användaren och dess följare.

Skriver du däremot in @-tecknet och ett användarnamn någon annanstans i tweeten, syns tweeten för alla men personen i fråga får ett meddelande om att hen blivit tilltalad. Kolla att du taggar en verklig person eller ett riktigt konto.

Svara, re-tweeta och gilla

Twitter har en färdig meny där man kan svara eller kommentera, re-tweeta eller vidarebefordra och gilla en tweet. Man kan också skicka traditionella privatmeddelanden till enskilda användare på Twitter.

Twitters funktioner
Bild: Skärmdump Twitter

Var inte blyg! Delta bara modigt i diskussioner som intresserar dig, vare sig de förs med bekanta eller främmande.

Den offentliga diskussionen är utmärkande för Twitter. Man kan delta i exempelvis politiska debatter med vem som helst - också andra än dina bekanta, till skillnad från Facebook.

Det går hur bra som helst att delta i en diskussionstråd även om du inte själv grundar den eller ens deltar från början. Det förutsätter däremot givetvis att du vet vad som har diskuterats tidigare - och kan argumentera vettigt.

Uppdaterad 13.2.2019: Teckenmängden i en tweet uppdaterad.

Urpsrungstexten av Joni Nieminen på Yle.fi/oppiminen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln