Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pitkämäkis svar på Röhlers släng: ”Han får skratta bäst han vill”

Från 2017
Tero Pitkämäki, inför VM 2017.
Bildtext Tero Pitkämäki hoppas att paraply behövs också under tävlingen.
Bild: Lehtikuva

Medalj skulle vara en stor överraskning, säger Tero Pitkämäki inför spjutkvalet i VM. Regn skulle gynna den rutinerade mästerskapskastaren som tror att 88 meter krävs för medalj.

De två senaste tävlingarnas resultat kring 82 meter har fått Tero Pitkämäki försiktig. Han målar inte längre upp några medaljförväntningar inför VM.

– Medalj är inte ett realistiskt mål för mig. Om man tittar på min resultatnivå under sommaren så är en placering bland de åtta främsta mer sannolikt, sade han inför avfärden till London.

När Yles reporter berättade om de blygsamma kommentarerna för världstvåan Thomas Röhler, skrattade tysken till och konstaterade att Pitkämäki med avsikt tonar ner förväntningarna och sedan ändå slår till när det gäller.

– Han får väl skratta bäst han vill, flinar Pitkämäki när Yle Sporten på plats i London frågar om Röhlers funderingar.

– Men resultaten talar för sig. Jag har inte besegrat nån från tättrion den här säsongen, inte ens varit särskilt nära. Det skulle vara en stor överraskning om jag skulle ta en medalj. Då jublar jag nog rejält.

Önskar sig regn

Ösregnet väller ner över London på onsdagsförmiddagen. Pitkämäki hoppas det klassiska brittvädret skulle dra över Olympiastadion också under spjuttävlingarna.

– Vinden borde inte inverka alls här, så förhållandena är jämlika. I och för sig skulle jag väl behöva lite hjälp för att få till ett långt kast.

– Om det däremot är likadant väder som nu kunde det faktiskt den här gången gynna mig. Här lite senare under karriären har det gått bra i regn, det har inte påverkat mina resultat alls.

Tero Pitkämäki.
Bildtext Pitkämäki har vunnit sju mästerskapsmedaljer på femton mästerskap.
Bild: imago/Bildbyrån/All Over Press

Pitkämäki är fyra i världsstatistiken med årsbästat 88,27 som han kastade i lag-EM i Vasa på midsommaren. Efter det har resultaten dalat: 85,34, 82,80 och 81,96.

– Jag tar ingen press, förväntningarna är som sagt inte särskilt höga. Jag förväntar mig inga grymma prestationer här, men lämnar ändå utrymme för överraskningar.

– Om allt träffar rätt kan det komma ett bra kast. Det skulle bara kräva att benen känns lite piggare än under de senaste veckorna. Den vägen skulle tekniken hålla ihop, det lyckas inte om benen inte fungerar.

”Träning hjälper inte mera”

Under de senaste veckorna har Pitkämäki i första hand försökt vila fram toppformen. Vinterns och vårens träning förlöpte prima och grunden finns i kroppen – nu skulle det gälla att hitta den.

– Kroppen har varit trött och benen känts mjuka. Den fysiska prestationsförmågan har dalat och vi har försökt få den tillbaka via vila, säger Pitkämäki som också åkte på en liten sommarinfluensa för ett par veckor sedan.

– Den stör inte längre, men jag vet inte riktigt hur benen funkar då jag inte gjort några hårdare träningar. Träning hjälper inte mera, nu måste man hitta på annat för att toppa formen.

Vetter, Röhler och Vadlecjh

Nivån i herrspjutet i sommar har varit hisnande. Johannes Vetter har kastat in sig som tvåa i världen genom tiderna med 94,44, Thomas Röhler in som trea med 93,90.

– De två är de definitiva favoriterna. Sedan ser jag Jakub Vadlejch som klar trea, lyfter Pitkämäki fram tjecken som i år presterat 88,02 som bäst.

– Han har varit väldigt jämn och enligt mig inte lyckats ordentligt egentligen en enda gång ännu. Han är tvärsäker över 85 meter och kan fast vinna guld om han får spjutet i rätt ställning.

Vad tror du krävs för guld och medalj?

– Med tanke på nivån i år går guldresultatet säkert över 90 meter och för medalj krävs troligen minst 88. Nivån är så bred, säger Pitkämäki som blev utanför medalj på samma stadion i OS 2012 där Keshorn Walcott tog skrällguld med 84,58.

– Med det segerresultatet kan man kanske högst komma in bland de åtta bästa nu, påstår Pitkämäki. Det kan mycket väl hända att man måste kasta 85 meter för att ta sig in på poängplacering.

Se Sportmagasinets inslag med 23-åriga Tero Pitkämäki, efter rekordkastet men före alla medaljer, från januari 2006!