Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Daghemsbarnens förmåga till självkontroll och hälsovanor undersöks i Salo

Från 2017
Litet barn vid staket.

Ett forskningsprojekt startar i daghem i Salo i september och pågår till våren. Det som undersöks är ett program som ska främja självkontroll och hälsosamma vanor hos barn i åldern 3-6 år, både hemma och på daghemmet.

I augusti pågår rekryteringen av familjer med barn på Salo stads daghem. Forskarna siktar på att rekrytera 400 familjer. Också daghemsbarn i Riihimäki deltar.

Målet med projektet är att utveckla nya verksamhetsmodeller. Till exempel ska man pröva på att lära barnen bättre självkontroll genom att varje dag vika en stund för koncentrationsövningar och för att varva ner. Också familjerna får redskap för att träna självkontroll hos barnen och skapa en hälsosam livsstil.

Enligt Folkhälsan är programmet ett led i att förverkliga den nya planen för småbarnsfostran som nu träder i kraft.

Som en del av undersökningen mäter man barnens aktivitet med en mätare som bärs kring midjan. Föräldrarna för dagbok över barnens skärmtid i en veckas tid och svar på en enkät om vad barnen äter.

Enligt docent Eva Roos är projektet unikt i Finland.

- Undersökningen är speciell också för att man forskat ganska lite i sambandet mellan livsstil och självkontroll hos barn.

Avsikten är att få viktig information om sambandet mellan en hälsosam livsstil och förmåga till självkontroll hemma och på daghemmet. Målet är att den vägen kunna minska på hälsoskillnader i framtiden.

Projektet är ett samarbete mellan Folkhälsan och Helsingfors universitet. Finansieringen kommer från Social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Akademi och Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse.

Diskussion om artikeln