Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rekryteraren Stefan Heinrichs: Det är jätteviktigt att jobba vid sidan av studierna – viktigare än att ta examen

Från 2017
En person jobbar med flera datorer vid ett bord.
Bildtext En studiedator och en jobbdator. Så måste det väl se ut om du ska ha fem års erfarenhet av att programmera men ändå vara mitt inne i studierna?
Bild: CC0/Pawel Kadysz

Borde vi jobba under studietiden eller inte? Rekryteraren säger ja medan rektorn säger nej.

Ponera att du studerat i nio år, och redan jobbat på samma företag i cirka fyra av de åren. Nu står du inför valet att tvingas ta ledigt eller kanske till och med säga upp dig för att skriva klart din avhandling, eller fortsätta jobba på som förr. Vad ska du ta dig till? Behöver du verkligen göra klart studierna eller har du ditt på det torra?

Vi frågar Stefan Heinrichs som är VD för ett rekryteringsföretag.

- Både ja och nej. Det beror så klart på vilket yrke du satsar på. Vissa yrken kräver att du har en examen för att vara behörig, men generellt är det oftast inte ett krav för att komma in i arbetslivet, säger han.

Examen inte längre lika viktig

Ekonomiskt sett har tiderna varit svåra för Finland under de senaste åren, men nu börjar det gå bättre och det kan till och med finnas brist på personal. Då är en examen kanske inte lika viktig längre.

Men det är ändå inte helt riskfritt att bara ge upp sina halvfärdiga studier.

- Att komma in i arbetslivet kanske inte kräver en examen, men senare i livet kan det finnas ett krav, om du till exempel vill nå en viss position, säger Stefan.

VD:n Stefan Heinrichs fotograferad mot en grå bakgrund.
Bildtext Stefan Heinrichs tittar först på personen och erfarenheten, sedan på eventuella examenspapper.
Bild: Petri Allekotte

Vad tittar då Stefan på när han läser igenom ett CV?

- För det första är det nog personen, motivationen och drivkraften. Sedan kommer arbetserfarenheten. Sedan kommer examen eller någon sorts kvalitetsstämpel på att man kunnat göra något till slut.

Personligheten och arbetserfarenheten väger alltså tyngre – särskilt när det kommer till de första jobben du söker. Ska du sedan vidare, om du till exempel vill bli VD, kan det ändå vara så att en examen krävs.

I dagens värld av snuttjobb och osäkerhet är det ändå viktigt med arbetserfarenhet.

- Det är jätteviktigt att jobba vid sidan av studierna. Det är viktigare än att få papprena, säger Stefan.

Ett problem som Stefan ofta stöter på är att arbetsgivarna vill ha någon som fortfarande studerar men som har fem års arbetserfarenhet av exempelvis att programmera. Den kombinationen är inte så enkel.

Rektor Mikko Hupa tycker studierna är viktiga

Mikko Hupa som är rektor på Åbo Akademi håller inte med om att arbetserfarenheten är viktigare än examen.

- Studierna är oerhört viktiga. Det finns så mycket ny information som strömmar in hela tiden, som kräver att man har en stark grundkompetens och att man lärt sig att kritiskt ta emot ny kunskap. Utan en god grundutbildning är det mycket svårt, säger han.

Men ämnet är såklart inte helt svartvitt.

- Det är klart att båda behövs för att man ska vara en nyttig människa i arbetslivet. Man ska ha en bra grundutbildning och sedan samla på sig erfarenhet, säger han.

Mindre viktigt med examen inom praktiska yrken

Mikko tycker det är viktigt att man tar sin examen, men håller med om att det kanske är mindre viktigt inom vissa yrkesgrupper.

- Om vi pratar om väldigt praktiska yrken är det kanske en annan sak. Där kan man möjligtvis samla den kunskap som behövs med enbart erfarenhet. Men det är nog inte allmängiltigt.

Svårt att kombinera studier och jobb

Mikko berättar att det vid Åbo Akademi märks av att de studerande jobbar vid sidan om studierna, och han tycker det är lite olyckligt.

- I vissa fall går det bra att sammankoppla jobb och studier, men i många fall förlänger det studierna och det är kanske inte det optimala. Förr var det vanligt att studerande tog studielån, men nu verkar många vara väldigt rädda för det.

Mikko Hupa vid Humanisticum, där Åbo Akademis rektor tillfälligt har sina lokaler.
Bildtext Mikko Hupa tycker inte att studerande ska jobba vid sidan av studierna.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Mikko tror ändå att studielånen är på väg tillbaka.

- Kanske det är lite mer på kommande nu igen, att folk vågar inse att utbildning ju sist och slutligen är en investering, och för en investering ska man ju våga ta ett lån.

Med hjälp av ett lån kan man studera mer effektivt och sedan snabbare komma ut i arbetslivet. Tror du de studerande får jobb utan arbetserfarenhet?

- Absolut, det är helt klart. Man kan ha kontakt med företag när man gör sitt pro gradu- eller diplomarbete. Man kan också praktisera hos företagen under sommaren. Att jobba samtidigt som man studerar är ändå inte optimalt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln