Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åsikterna om självbetjäningskassor går isär i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 07:03.
Kassan Jenny Liman vid K-supermarketbutiken i Östermalm i Borgå
Bildtext Kassabiträdet Jenny Liman säger att självutcheckningskassorna fungerar fint men att de inte är öppna hela tiden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Självbetjäningskassor kommer att bli alltmer allmänna i stora livsmedelsaffärer. Tillsvidare finns de i bara ett tiotal livsmedelsaffärer i Finland. I Borgå är det bara K-Supermarket i Östermalm som har sådana.

En rundfrågning bland kunderna i affären visar att åsikterna om självbetjäningskassor går skarpt isär. En del gillar dem medan andra föredrar personlig betjäning.

En tredje kategori kunder har ännu inte prövat dem.

Självutcheckningskassorna vid K-supermarketbutiken i Östermalm i Borgå
Bildtext Självutcheckningskassorna är ofta stängda under vardagseftermiddagar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Självbetjäning och omkörningsfil

I K-supermarket i Borgå kallas de fyra kassorna för självutcheckningskassor. I folkmun kallas de ibland också omkörningsfiler.

- Det säger ju lite vad det handlar om. Allra mest försnabbar de om man har bara ett par varor att skanna eller maximalt en korg. Har du en kundvagn full med varor går det nog snabbare i kassorna med personlig betjäning, förklarar kassabiträdet Jenny Liman.

Kassan Jenny Liman vid K-supermarketbutiken i Östermalm i Borgå
Bildtext Kassabiträdet Jenny Liman gillar bättre att arbeta i självbetjäningskassan än i de ordinarie kassorna.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tre månaders "prövotid"

Enligt Liman har de fyra självbetjäningskassorna fungerat klanderfritt sedan den nya livsmedelsaffären slog upp dörrarna i medlet av maj.

När Yle Östnyland besöker butiken är de däremot stängda.

- Den här tiden på eftermiddagen handlar folk större mängder, vilket betyder att den person som ska kontrollera att allt fungerar klanderfritt i självbetjäningskassorna i stället frigörs för en normal kassa där det går snabbare undan då produkterna i kundernas kärror är många, förklarar Liman.

Självutcheckningskassorna vid K-supermarketbutiken i Östermalm i Borgå
Bildtext Kärt barn har många namn: I Borgå heter självbetjäningskassorna självutcheckningskassor på svenska.
Bild: Yle/Stefan Härus

Trubbel med produkter i lösvikt

Självbetjäningskassorna fungerar allra bäst vid lunchtid. Då kommer många till butiken för att köpa sin lunch och har bara ett par inköp att betala för.

- Trubbel blir det bara i de fall, där kunden har semlor eller bullar i lösvikt eller ett kvitto att de pantat flaskor. Eftersom påsarna och kvittot saknar koder behövs övervakarens hjälp. Den lilla detaljen kunde faktiskt förbättras, anser Liman.

Inte bara de unga kundernas grej

Trots att vissa små detaljer kunde förbättras, har de allra flesta kunderna välkomnat självbetjäningskassorna.

- Vi diskuterade faktiskt saken kring kaffebordet här på jobbet för en tid sedan och vi konstaterade att vi först trodde att det skulle vara ungdomarna som skulle vara de som använder sig allra mest av självbetjäningskassorna. De facto är det kunder ur alla åldersgrupper, säger Liman.

Kan det vara så att man är van med systemet tack vare ett visst möbelvaruhus?

- Det är precis vad jag tror, skrattar Liman. Men möbelvaruhusets motsvarande kassor är betydligt krångligare och har fler skeden innan kunden har kvittot i sin hand, säger Liman.

K Supermarket i Östermalm i Borgå 09.08.17
Bildtext K-Supermarket i Östermalm i Borgå blev färdig i mitten av maj.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vad föredrar då kassabiträdet Jenny Liman själv: Att sitta i en normal snabbköpskassa eller att stå vid de fyra kassorna för att hjälpa, övervaka kunder och lösa problem om sådana uppstår?

- Om butiken är full av kunder så tycker jag faktiskt bättre om att stå vid självbetjäningskassorna. Uppgifterna är mera varierande där, säger Liman.

Ingen köbildning - kassorna drar

En snabb rundfrågning bland kunderna i butiken resulterar i olika svar. Vissa har ingen skillnad, andra föredrar självbetjäningskassorna medan andra aldrig ens prövat dem.

- Vi har faktiskt aldrig provat självbekäningskassorna, berättar en anonym herreman i medelåldern.

- Nej det har vi inte och det beror helt enkelt på det sällan är köer här. Det går raskt undan också i kassorna med personlig betjäning, inflikar frun.

K Supermarket i Östermalm i Borgå 09.08.17
Bild: Yle/Stefan Härus