Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konsult hjälper Kimitoöns äldreomsorg med ansökningar

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 10:56.
Två personers fötter och en rollator.
Bildtext Äldre personer som inte tycker att de klarar sig på egen hand hemma längre, kan ansöka om vård på kommunens servicehem. I Kimitoön är det många äldre som nu vänt sig till kommunen.

Kimitoöns äldreomsorg fick i våras ta emot ovanligt många ansökningar om vårdplats. Nu anlitar kommunen konsult för att ta reda på varför.

Enligt omsorgschef Maria Wallin gäller utredningen, som görs av företaget Doctagon, kommunens vårdkedjor. Utredningen är ännu inte slutförd och kommer att kosta 13 000 euro.

Utomstående får svar snabbare

Efter att utredningen är klar har kommunen möjlighet att köpa en ny utredning, en slags fördjupning av det man fått reda på i den första utredningen, av samma företag.

På frågan varför kommunens egna tjänstemän inte utför analysen svarar Wallin att företaget man anlitar gjort liknande undersökningar i andra kommuner och kan som utomstående utredare snabbare få pejl på var i vårdmaskineriet det eventuellt finns problem.

Wallin förklarar också att de många ansökningarna inte automatiskt betyder att det är kö till kommunens vårdenheter.

- Vi hade under våren ovanligt många ansökningar - vilket inte är det samma som att klienter köar för en plats. Vem som helst kan lämna in en ansökan, vilket i första hand leder till att en bedömning av vårdbehovet görs. Detta leder i sin tur inte till att man beviljas en vårdplats utan kanske till exempel till mera vård i hemmet. Det är många faktorer som påverkar varför man lämnar in en ansökan, det var en sak som vi ville få reda på, förklarar Wallin i ett e-postmeddelande till Yle Åboland.

Anlitandet av en utomstående konsult har inte behandlats på nämndnivå. Utredningsresultatet kommer att presenteras för politikerna.

Diskussion om artikeln