Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasborna har gått man ur huse för gratis vaccin

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 06:42.
Fästing på hud.
Bild: Viktor Cap 2013

Den avgiftsfria TBE-vaccineringen i Pargas är populär. Över 17 000 personer har låtit sig vaccineras största delen är fast bosatta Pargasbor.

Allt som allt har man sedan början av april gett 17 500 doser av TBE-vaccinet. Det har varit frågan om personer som tagit såväl sin första och andra samt sin tredje dos av vaccineringen som sker i olika etapper. TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar.

Den avgiftsfria vaccineringen erbjuds åt fast bosatta Pargasbor samt åt fritidsboende eller andra personer som vistas i Pargas i mer än fyra veckor under sommaren.

Av de drygt 17 000 doserna har 11 300 gått till de fast bosatta kommuninvånarna.

770 sprutor på fyra timmar

Vaccineringen mot TBE sker i olika delar av staden men störst har trycket varit vid hälsostationen i centrala Pargas, säger hälsovårdare Carola Silander-Lehtinen.

- De livligaste dagarna har vi vaccinerat ungefär 770 personer på fyra timmar, så det har varit ett ganska stort tryck, konstaterar Silander-Lehtinen.

Det hårda trycket har bidragit till upp till en timme långa köer under de öppna vaccineringskvällarna, men enligt Silander-Lehtinen har allmänheten visat förståelse för köbildningen och dessutom gett god respons till hälsostationen om hur man skött vaccineringsförfarandet.

Vaccinationsförordningen med avgiftfri vaccinering mot TBE-smitta i Pargas pågår till år 2020.

Hittills har man inte påträffat ett enda fall av TBE-smitta i Pargas i år.

Diskussion om artikeln