Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

2 500 euro för gymnasieböcker tvingar familjer i trångmål – ”Utbildningen är inte gratis”

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 15:12.
När skoltrötthet tar över
Bild: Sina Andersson

2 500 euro. Ungefär så mycket kostar det att skaffa alla de böcker som krävs för en gymnasieutbildning i Finland. För många familjer kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop.

Därför startar Rädda barnen tillsammans med ett antal studentorganisationer nu en kampanj som arbetar för att läromedlen för alla andra stadiets studerande ska vara gratis.

Enligt Bicca Olin, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS), finns det flera unga som är tvungna att avbryta eller helt avstå från andra stadiets studier på grund av ekonomiska skäl.

- Får du inte en andra stadiets utbildning är det jättesvårt att komma vidare i livet. Visst finns det lyckohistorier, men att få jobb eller en vidare studieplats börjar vara ganska hopplöst utan andra stadiets examen.

Enligt Olin kan svårigheter med att finansiera studierna också orsaka stress och mentala problem.

- Hur påverkar det en ung persons liv att man som 15-åring måste ge upp sina drömmar på grund av familjens ekonomiska situation?

Bicca Olin
Bildtext Bicca Olin är förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Finlands Svenska Skolungdom är en av de organisationer som deltar i kampanjen för gratis läromedel på andra stadiet. Enligt Olin är det frågan om ett jämlikhetsproblem som inte alltför ofta diskuteras.

- Det finns ingen som säger att här är prislappen på en andra stadiets utbildning. Vi är så noggranna med att säga att vi har gratis utbildning i Finland, fastän den verkligen inte är det. Det är undervisningen som är gratis, säger hon.

Digitala läromedel kräver dator

Enligt Finlands gymnasieförbund kostar en genomsnittlig gymnasieutbildning ungefär 2 500 euro. Studerar man vid en yrkesskola kan summan till och med vara högre, beroende på studielinje.

Köper man begagnade läroböcker kommer man billigare undan, men i och med att läroplanen för gymnasier förnyades i fjol finns det för tillfället få använda böcker till salu.

Nils Saramo, som är läromedelschef på förlaget Schildts & Söderströms, känner till problematiken.

- Har du två barn som går i gymnasiet samtidigt, ja, vi har helt klart ett problem med att kostnaderna blir väldigt betungande för en del familjer, säger han.

Elever i en klass.
Bild: Mostphotos / Matej Kastelic

I dagens läge kräver många skolor dessutom att eleverna har en egen dator, som också kostar. Enligt Saramo är digitala läromedel visserligen ofta förmånligare i sig, men eftersom licenserna är personliga kan digitala böcker inte köpas begagnade eller säljas vidare. Att licenserna är tidsbundna kan också vara ett problem i det långa loppet.

- Har du en sex månaders licens så har du inte tillgång till materialet när du ska skriva studenten, säger Saramo.

Namninsamling i höst

Olin berättar att det finns stödprogram som organiseras av olika föreningar, till exempel beviljar Rädda barnen stöd för skolmaterial. Men trots att programmen hjälpt många familjer är de enligt henne inte tillräckliga.

- Det finns inget heltäckande system som skulle nå ut till alla de som behöver, säger hon.

Nu vill FSS och de andra organisationerna öppna debatten och öka problemets synlighet.

- Vi hoppas att både regeringen och oppositionen ser detta som en möjlighet att visa att man bryr sig om utbildningen. Det finns en stor risk att man marginaliseras om man hamnar utanför andra stadiets utbildning i det här landet, säger Olin.

I samband med kampanjen kommer organisatörerna bland annat att samla in namn för ett medborgarinitiativ för att få lagstadgat avgiftsfria läromedel på andra stadiet. Namninsamlingen förväntas komma igång i början av september.