Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sandblom har prickat in formtoppen till VM: ”Känner mig mer självsäker”

Från 2017
Porträttbild på Linda Sandblom.
Bildtext Linda Sandblom är redo. Nu ska finalplatsen komma.
Bild: Yle / Bubi Asplund

De envisa teknikproblemen borde vara undanstökade och toppformen funnen. Bara final duger för Linda Sandblom i friidrotts-VM i London. Nånting har släppt i kroppen, berättar hon inför kvalet.

– Mycket mer än 184 i alla fall, svarar Linda Sandblom på frågan vad den nyfunna formen borde räcka till för resultat i London.

Hangö IK-höjdhopparens säsong har varit en skugga av det strålande fjolåret. Från det finländska rekordet 193 förra sommaren har hon dalat ner till 184 den här säsongen.

Till VM kvalificerade hon sig tack vare vinterns finländska inomhusrekord 191, som räckte till en plats via ranking.

– Nu känns formen bra, det känns som om jag lyckats pricka den, så jag hoppas att jag också får allt annat att stämma i morgon. Då blir det nog riktigt bra.

”Nånting har släppt i kroppen”

Förutom en mindre släng av influensa har allting i de senaste veckornas förberedelser gått enligt planerna. Inte heller flunssan har stört, det har ”varit och farit redan”, säger Sandblom.

Hon har tidigare i sommar saknat skärpan i de sista stegen före avhoppet. Det borde nu vara åtgärdat. Ifall tajmingen klaffar ska det svaga årsbästat raderas ut.

– Jag har inte analyserat (teknikproblemen) desto mera ännu i och med att säsongen är igång, men jag vet nog var skon klämmer. Men det är heller inget man ska tänka på under en tävling, det ska komma från ryggraden. Man får bara lita på att det kommer.

Linda Sandblom.
Bildtext Sandblom menar att årsbästat 184 inte gör henne rättvisa.
Bild: Lehtikuva

Efter kvalet i Kalevaspelen berättade Sandblom att hon på grund av den sviktande formen kan tacka nej till en VM-plats, men efter finalen var det annat ljud i skällan trots det mediokra resultatet 182.

– Det är nånting som släppt i kroppen så formen bättre kommit fram. Jag känner att formen ändå finns där mycket bättre nu vad den gjorde i början och mitten av sommaren. Jag känner mig mer självsäker.

”Stolpe ut tidigare”

Sandblom, 27, tog sig inte till final i varken OS eller EM förra året, men lyckades trots det kvalprestera på sin egen nivå. Hon stannade bägge gångerna på 189 – hennes tangerat tredje bästa utomhusresultat i karriären.

– Känslan är nog nästan bättre nu än inför tidigare mästerskap i och med att jag vet att det här egentligen är en helt vanlig tävling. En kvaltävling som alla andra kvaltävlingar.

Känns det alls osäkrare att gå in i kvalet efter en svår säsong här jämfört med tidigare mästerskap, då du åkt iväg med ett färskt finländskt rekord i bakfickan?

– Nä, svarar Sandblom bestämt. Det är 32 hoppare som står på startlinjen och allt är nollat i början, så det spelar ingen roll vad man har hoppat tidigare.

Linda Sandblom, inför VM 2017.
Bildtext Fjärde stortävlingen i Finlands färger för Linda Sandblom.
Bild: Lehtikuva

Du har pratat om den där finalplatsen redan ett tag, har du alls börjat tvivla på om det är möjligt när det varit som tyngst i sommar?

– Inte egentligen så mycket. Det har varit lite stolpe ut så att säga i de tidigare mästerskapen, men jag hoppas det ska bli stolpe in snart.

Final det som räknas

Kvalgränsen lyder 194, men den höjden krävs nödvändigtvis inte för lördagens final dit de tolv främsta avancerar.

– Jag har förstås som mål att ta mig till final, och så hoppas jag att jag kan göra en bättre tävling än jag gjort hittills i sommar.

Det har blivit 189 i dina tidigare kval, är det en höjd du skulle kunna vara nöjd med här?

– Om det räcker till final, så jo, säger Sandblom. Men det gäller bara att hoppa så bra som möjligt och se hur långt det räcker, och sen ser jag om jag är bland de tolv bästa eller inte.

Damernas höjdkval börjar klockan 21.10 på torsdag.