Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kubanska diplomater utvisade från USA – orsaken misstankar om akustisk attack

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 08:49.
USA:s ambassad i Havanna
Bildtext FBI misstänker att de anställda på USA:s ambassad i Havanna tvingats lyssna på ljudfrekvenser som förstört deras hörsel.

Amerikanska diplomater på Kuba misstänks ha blivit offer för en så kallad akustisk attack. Åtminstone två anställda på USA:s ambassad i Havanna har fått så allvarliga hörselskador att de skickats tillbaka till USA för vård.

De anställda har bott i fastigheter ägda av den kubanska regeringen. USA:s federala polismyndighet FBI, som utreder fallet med de oförklarliga skadorna, tror att regeringen låtit installera särskilda apparater antingen inne i lägenheterna eller utanför dem.

Apparaterna har gett diplomaterna hörselskador genom att spela upp ljudfrekvenser som människoörat inte kan höra.

Efter att misstankarna väcktes har USA som motåtgärd utvisat två kubanska diplomater som arbetat i Washington. Det skedde redan i maj men fallet har nått offentligheten först nu.

"Mystiska symtom"

Uppgifterna om en akustisk attack kommer från anonyma diplomatkällor. Officiellt har USA bara berättat om mystiska fysiska symtom som började i slutet av år 2016.

Kuba förnekar att någon attack förekommit och anser att det var obefogat att utvisa kubanerna. Den kubanska regeringen säger att den aldrig skulle tillåta några åtgärder mot diplomater och deras familjer, och att fallet nu snabbt ska utredas. Kuba vill samarbeta med USA för att utreda vad som hänt.

Amerikanska diplomater i Havanna har redan i åratal klagat på att de blir trakasserade av kubanska myndigheter. Trakasserierna slutade dock tvärt år 2015 efter att USA och Kuba återupptog de diplomatiska förbindelserna efter en paus på 50 år.

Efter att USA:s president Donald Trump övertog presidentposten efter Barack Obama har ländernas relationer igen svalnat.

Källor: Reuters, AP, AFP, FNB, TT

Diskussion om artikeln