Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Johan Gustafsson öppnar upp om tiden som kidnappad - trodde han skulle avrättas

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 12:01.
 Johan Gustafsson och Stephen Malcolm McGown kidnappades i Mali 2011.
Bildtext Johan Gustafsson och Stephen McGown 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Johan Gustafsson satt kidnappad i Mali i nästan sex år. På torsdag förmiddag träffade han medierna för första gången sedan han släpptes fri.

I en kommande dokumentär, som Sveriges Radio Ekot publicerat delar ur, berättar Johan Gustafsson om när han togs tillfånga.

- När jag öppnade dörren stod en beväpnad man med sin kalasjnikov rätt i ansiktet på mig. Det första jag såg var bara pipan framför ansiktet bara några decimeter från huvudet. Sedan tittade jag på hans ögon som var jättestora bakom turbanen som han hade lindat över ansiktet, säger han, enligt Ekot.

Låtsades vara muslim

Gustafsson minns ett tillfälle när han var säker på att han skulle dödas.

- Jag tänker ganska klart i den situationen, jag tänker att jag har väldigt lite manöverutrymme och att det gäller att göra vad som helst för att överleva, för jag tror att vi kommer att spela in en video och sedan avrättas, säger han, enligt utdraget ur dokumentären.

Mali hade börjat bli allt mer oroligt när Gustafsson anlände till landet som en del av en motorcykelresa som var tänkt att sluta i Sydafrika.

I stället kidnappades han av al-Qaidas nordafrikanska gren på en restaurang i Timbuktu den 25 november 2011.

Timbuktu i Mali
Bild: Yle

I dokumentären berättar Gustafsson att han försökte lura sina kidnappare att han blivit muslim, för att öka sina chanser att överleva.

- Om jag blir muslim så kanske de släpper mig, tänker jag. Hur mycket tålamod kommer de ha egentligen? Genom att göra det så kan jag köpa mig mer tid, säger han.

Under tiden han satt fången förekom enstaka livstecken. Kidnapparna släppte några gånger filmer på gisslan.

Ansåg att Mali var säkert

Vid en pressträff på torsdag förmiddag började Gustafsson att tacka de myndigheter och organisationer som varit inblandade i förhandlingarna med kidnapparna och frisläppandet, samt alla dem som skänkt honom en tanke.

En av Gustafssons största farhågor under tiden han satt kidnappad var att hans familj skulle utsätta sig för risker, till exempel genom att resa ner till området.

- Jag är väldigt glad över att kunna sitta här i dag, det var inte alltid jag trodde att jag skulle få komma hem igen.

Han tog heller aldrig för givet att Sverige skulle hjälpa honom utan insåg att han satt sig själv i den här situationen.

- Jag insåg själv att det var mer eller mindre hopplöst.

Gustafsson berättar också att han ansåg Mali vara ett stabilt land.

Det fanns inga varningar eller reserekommendationer för Mali, enligt Gustafsson. Och om det skulle ha funnits en sådan varning skulle han aldrig ha åkt dit.

Istället var trafiken, en del sjukdomar och mindre brottslighet de största orosmomenten.

Lärde känna kidnapparna

När Gustafsson tagits som gisslan och körts ut till öknen visste han inte var han var. Under åren flyttades han dessutom runt till hundratals platser och byggde väldigt många kojor som skydd mot väder och vind.

Men något av det värsta var att banda in videofilmerna.

- Det värsta var att vi blev tillsagda att be för våra liv i videofilmerna. Man insåg mekanismen i kidnappningarna, de ställer krav och sätter en deadline. Jag tog det här väldigt allvarligt.

Han försökte också följa de rutiner och religiösa ritualer som hans kidnappare hade, helt enkelt för att han inte hade något att förlora på att försöka anpassa sig.

- Jag skulle inte vilja säga att vi var vänner, men man lärde känna dem.

- Det är ganska unga killar, så man har sett dem växa upp.

Gustafsson hade också som projekt att lära sig de lokala språken för att få tiden att gå. Mycket tid gick också åt till att vara aktiv och träna.

Inga detaljer om frigivningen

Samtidigt som Gustafsson kidnappades också nederländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen McGown. En tysk man sköts ihjäl.

Rijke fritogs 2015, Gustafsson släpptes fri och kom hem till Sverige den 26 juni i år och sedan dess har också McGown återvänt hem.

Kidnapparna krävde miljontals kronor alternativt att fångar i Mali och Niger skulle friges i utbyte mot gisslan.

Regeringen har inte lämnat några detaljer om Gustafssons frisläppande men har betonat att Sveriges policy är att inte betala någon lösesumma.

Källa: FNB-TT, Yle

Artikeln uppdaterad 18.8.2017 klockan 11.23 med kommentarer från presskonferensen. Artikeln uppdaterades klockan 12.00 så att det framgår att pressträffen är avslutad.

Kidnappade Johan Gustafsson återförenad med sin familj den 26 juni 2017.

Kidnappad svensk fri efter sex år hos al-Qaida

Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011.

Diskussion om artikeln