Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Urheilulehtis före detta redaktion publicerar ny sporttidning

Från 2017
Fem siluetter springer.
Bildtext Ny sporttidning publiceras inom en månad.
Bild: Mostphotos

I maj sålde ägaren A-lehdet anrika Urheilulehti (UL) till Sanoma-koncernen som kombinerade tidningarna och behöll namnet Urheilulehti utan att ta med den gamla redaktionen. Nu gör UL:s gamla redaktion comeback.

Den nya tidningen ska heta Elmo-lehti eller Elmo.

Ännu i våras utkom både Urheilulehti (UL) och Urheilusanomat. Den år 1898 grundade Urheilulehti var världens äldsta sporttidning, efter italienska La Gazzetta dello Sport.

I våras såldes tidningen till Sanoma som slog ihop den med sin egen sporttidning som gick under namnet Urheilusanomat. Tidigare hade Urheilusanomat bland annat hetat Veikkaaja och IS Veikkaaja.

Snart i tidningsställningarna

Urheilulehtis gamla redaktion som lämnades vid sidan om, har i all tysthet smitt planer på en ny sporttidning och nu är det klart: Elmo-lehti ska utges av det nyss grundade förlaget LehtiMoguli Oy och det första numret ska utkomma den 7 september.

Jukka Rönkä var Urheilulehtis chefredaktör och fortsätter på posten även på den nya tidningen. Med sig i redaktionen har han åtminstone sin mångårige vapendragare Jari Kupila och många andra tidigare UL-redaktörer. Rönkä vet att det är en utmaning att starta en tidning, framför allt en i pappersversion.

– Vi har fått mycket respons från våra läsare som hoppas att vi fortsätter det redaktionella arbetet. Om vi vore rädda för konkurrenssituationen skulle vi inte ha gett oss in i det här, säger Rönkä till FNB.

Innehållets bas är de gamla, vanliga grenarna:

– Ishockey, fotboll och motorsport samt friidrott sommartid och skidgrenar vintertid, summerar Rönkä tidningens huvudsakliga innehåll.

– Vi fokuserar också på innebandy, volleyboll, basket och boboll när säsongerna är i gång, sade Rönkä till FNB.

Diskussion om artikeln