Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vitsvanshjort och vildsvin får jagas med pil och båge

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 07:28.
Filip Forss spänner upp sin pilbåge.
Bildtext Filip Forss spänner upp sin jaktpilbåge.

I början av augusti trädde delar av den nya jaktlagen i kraft. En förändring som den för med sig är att man från och med nu kan jaga vitsvanshjort, mufflon och vildsvin med pil och båge, om jägaren har avlagt ett bågskytteprov.

Det första bågskytteprovet ordnas i Riihimäki den 22 augusti. I provet har man tre pilar som man ska kunna träffa rätt på 18 meters avstånd.

Pilbågsjakt har varit tillåtet i Finland sedan mitten av 1990-talet, men det är inte särskilt många som håller på med det. Hittills har man fått jaga småvilt och rådjur. Älg, björn och storvilt får inte jagas med pilbåge.

En vitsvanshjort mitt på en äng med vita blommor.
Bildtext Nu får man också jaga vitsvanshjort med pilbåge.
Bild: Kimmo Ohtonen / Yle

I USA är det mycket vanligt att jaga med båge, medan det är förbjudet i Tyskland. Jakt med pilbåge ser ut att bli populärare också i Finland, då det för många är ett nytt och annorlunda sätt att jaga.

Intresse för jakten ökar

Än så länge är jakt med pilbåge inte särskilt vanligt i Finland. Men i takt med att allt fler prövar, så blir det också vanligare. En av dem som fastnat för att jaga med pilbåge är Filip Forss vid Westankärr gård i Kimito. Han har haft jaktlicens sedan har var 13 år och jagat med gevär. Men då han för tre år sedan testade pilbågen, blev han fast berättar han.

- Jag fick hålla i en pil och båge och jag fick pröva. Roligare än det här kan inte någonting bli! Jakt med pil och båge är en helt annan grej än att jaga med hagel- eller kulgevär.

Visserligen råder samma principer för att jaga med kul- eller hagelgevär: du måste anpassa jakten efter djuret du vill jaga, känna till djurens beteende och kunna läsa av djurens beteende samtidigt som du är välgömd - och sen också förstås träffa bytet. Men allt det här görs på mycket närmare håll. Där man med gevär kanske är 150-300 meter från sitt jaktbyte så jagar man ofta med pil och båge från ett avstånd på cirka 30 meter.

Riskerna de samma som i övrig jakt

Riskerna med att jaga med pilbåge, bedömer Forss att är mindre än att jaga med gevär.

- Samma principer gäller för jakt med pil och båge som med gevär. Du får inte skjuta över ett krön eller upp i luften, utan du vill alltid veta var pilen går ner. Men med en pilbåge så har du aldrig en laddad båge, utan man laddar först då man ska avfyra pilen.

- Ett gevär har du hela tiden laddat, för att annars så hör djuret dig då du ska börja ladda bössan. På det sättet ser jag att det är ett säkrare vapen, men det beror ju alltid på vem som handskas med vapnet.

Filip Forss med sin jaktpilbåge.
Bildtext Filip Forss med sin jaktpilbåge.

Riskerna för skadskjuta sitt jaktbyte ser inte Forss heller att är större med pil och båge.

- Det är samma som med kula - alla måste känna till sina egna gränser. Det du inte träffar när du tränar så träffar du definitivt inte heller när du är på jakt. Oberoende vad man jagar med så måste man känna sina gränser.

Drömmer om att jaga grizzlybjörn

Forss kommer att fortsätta jaga med pil och båge och kommer i höst att försöka fälla sin första vitsvanshjort med bågen. Men nästa år har han större jaktmarker och byten i sikte.

- Nästa år tar jag pil och båge med och far till Alaska med en kompis. Vi tar också med kulgevär för att jaga grizzlybjörn. Det har varit en långvarig dröm. Men om det skulle lyckas med pil och båge så skulle det vara ännu mer skoj. Där jagar man ännu mer med pil och båge så vi får se om det lyckas!