Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HFD avgör om kommunalvalet i Hangö tas om

Från 2017
kvinna invid vit vägg
Bildtext Innan McDonald blev ledande läkare i Hangö har hon representerat Kristdemokraterna i Hangöfullmäktige.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Frågan om Hangös tidigare ledande läkare Outi McDonald (KD) borde ha fått ställa upp i vårens kommunalval avgörs av Högsta förvaltningsdomstolen. McDonalds partikamrat Juha Kaunismaa kräver i ett besvär till HFD att kommunalvalet i Hangö tas om.

Kaunismaa krävde samma sak i ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol i våras. Förvaltningsdomstolen ansåg i sitt beslut i början av juli att Hangö centralvalnämnd gjorde rätt då den beslutade att McDonald inte var valbar och förkastade Kaunismaas besvär.

Ledande läkare inte valbar

Domstolen ansåg att tjänsten som ledande läkare är så pass viktig att tjänsteinnehavaren inte kan ställa upp i kommunalval.

Hangö stad beslutade för några år sedan att förflytta Outi McDonald från posten som ledande läkare till en vanlig läkartjänst vid hälsovårdscentralen. Senare beslutade staden att säga upp henne.

Det här ledde till en besvärsprocess som ännu inte är avgjord. Beslutet om att säga upp McDonald har därför inte trätt i kraft. Också den här frågan ligger hos Högsta förvaltningsdomstolen.