Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Noora och Ossi hjälper dig att hitta vildmaten

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 16:43.
Ossi och Noora tittar in i kameran.
Bildtext Noora Shingler och Ossi Paloneva hjälper dig att hitta rätt i naturen.

Att gå till butiken för att köpa mat är väldigt 2016. I år ska vi gå till skogen för att själva hitta vår mat. Åtminstone om vi får tro Noora Shingler och Ossi Paloneva som snart kommer ut med en ny matserie om råvaror som hittas i naturen.

Det kan vara svårt att navigera rätt i en ny butik. Osten finns inte där den brukar vara. Den inhemska gurkan är bortgömd. Och var är dillen?

Tänk dig då att navigera i skogen som nybörjare då det gäller att hitta mat. Var den här svampen giftig? Är den här växten god?

Bloggaren Noora Shingler och kocken Ossi Paloneva vill hjälpa de som inte har koll att hitta rätt. Under hösten ska de publicera en tv-serie på internet som heter Villd. Där ska de i varje avsnitt hitta en ingrediens i skogen som Ossi sedan bygger en portion kring.

– Det handlar specifikt om vildmat som inte är odlad utan som naturligt finns i skogen, säger Noora.

Noora åt en myra

Ossi som tidigare drivit en restaurang med samma tema i Vasa är en expert på området och Noora har också ett brinnande intresse för vildmat. Men allt var hon inte helt förberedd på, som exempelvis att hon i ett avsnitt åt en levande myra.

– Jag överraskade mig själv då jag gjorde det. Vi tog myrorna från myrstacken och satte dem i munnen. De smakar väldigt syrligt, säger Noora.

Närbild av stackmyra
Bildtext Skulle du äta en myra?
Bild: Anders Albrecht

Det viktiga då man äter levande myror är att bita den före den biter dig. Men Ossi säger ändå att det är bäst att frysa ner myrorna innan man tillreder och äter dem. Då springer de inte iväg.

– Du får mest ut av myrsmaken om du maler ner dem och lagar en sorts kräm av dem, säger Ossi.

Men myror fungerar också som en slags krydda till andra maträtter enligt Ossi.

"Naturen är spännande"

Varför ska vi då ut i skogen och hitta våra ingredienser när de finns i vår närbutik? För att det är spännande menar Ossi och Noora.

– Åker du till butiken kan du lätt tro att de varor som finns i din butik är det som världen kan erbjuda dig. Men det är inte så, säger Ossi.

Blåbärsplockare
Bildtext Naturen har mycket att erbjuda.
Bild: Mostphotos Tage Persson

Noora menar att naturen får oss att öppna ögonen för nya ingredienser.

– Vi hittar ingredienser som vi annars inte kunde tänka att man kan använda. Och dessutom så kostar det ingenting.

Andra plus med att gå till naturen för din mat är motion och frisk luft.

– Hjärnan vilar då du är i skogen, säger Noora.

Naturen kan också vara farlig

En ovan naturshoppare ska ändå vara på sin vakt, allt i naturen går inte att äta. Därför kan det vara bra att antingen ha med dig en expert eller en bok eller en app då du för första gången går och söker mat i skogen. Enligt Ossi finns det en risk med att bara gå ut i naturen utan kunskap. Noora håller med.

– Du behöver någon som hjälper dig till en början. Det är omöjligt att veta om du inte har läst på om ämnet tidigare. Med vårt program vill vi hjälpa folk att ta reda på vad som är ätbart i skogen, säger Noora.

Förälskad i kåda

Det finns en hel del gott i skogen, om man vet var man ska leta. Nooras egna favorit är bären i skogen.

– Jag är bärgalen och äter minst två deciliter per dag. Men under tiden som vi filmat vårt program så har jag förälskat mig i kåda, säger hon.

Skog på Mjölö
Bildtext Kåda kan man hitta i skogen. Tidigare användes kåda som tuggummi.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Den kladdiga kådan är svår att använda i mat, men doften är underbar enligt Noora. Ossi kan exempelvis göra sirap av kådan och han rekommenderar inte att man äter den direkt från träden.

– Den är väldigt stark i smaken, så den funkar bättre som krydda, säger han.

Sniglar är svåra

Men finns det då något som de inte skulle rekommendera att man skulle använda i maten? Förutom de giftiga svamparna och växterna förstås.

Enligt Ossi är det inte så mycket som är äckligt om man bara tillreder det på något sätt. Men ibland smakar vildmat ingenting.

– Jag försöker undvika smaklösa växter så som daggkåpa i mina maträtter, säger Ossi.

Ett djur som Ossi undviker är sniglar eftersom de är så svåra att tillreda.

– De finns överallt men de tar länge att rensa. Då jag hade restaurang i Vasa så hade vi sniglar på menyn, men det tog väldigt länge att laga dem, säger han.

Sensommarsnigel
Bildtext Sniglar finns överallt, men är svåra att rensa.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Så, skippa butiken. Ut i skogen och hitta din mat. Ta med ett kastspö, svampkorg och en expert på mat i form av en människa, applikation eller bok så klarar du dig riktigt bra.

Vad är din favoritingrediens i skogen? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln