Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fler söker hjälp vid skyddshem när vardagen börjar – ändå saknas resurser

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 11:01.
En liten flicka ligger och gråter.
Bildtext Under sommaren är det enklare att undvika svåra situationer. När vardagen tar fart är det många som söker hjälp.
Bild: Mostphotos

Fler söker hjälp vid skyddshem när vardagen återvänder. Ändå råder det brist på resurser vid skyddshemmen. Det här kan bli en utmaning i höst.

Det säger Sari Laaksonen som är utvecklingschef på Förbundet för mödra- och skyddshem.

– Skyddshemmen planeras få understöd på ytterligare fyra miljoner euro. Huruvida det blir verklighet eller inte återstår ännu att se, säger Laaksonen.

Frågan om skyddshemmens finansiering kommer att klarna när statsbudgeten presenteras i september. Hittills har resurserna inte varit tillräckliga.

– Alla säger att det är viktigt att hjälpa personer som lever ett otryggt liv. Ändå är det svårt att få resurser till arbete som förebygger just det här. Vi behöver beslut som gör det möjligt att hjälpa de som lever under svåra omständigheter, menar Laaksonen.

Antalet skyddshemsplatser har enligt Laaksonen ändå ökat för varje år. Det här beror på att Finland omfattas av Istanbulkonventionen.

Enligt konventionen, som bekämpar våld mot kvinnor och våld i hemmet, måste det erbjudas hjälp och husrum för personer som utsätts för våld hemma.

Alla säger att det är viktigt att hjälpa personer som lever ett otryggt liv. Ändå är det svårt att få resurser till arbete som förebygger just det här. Vi behöver beslut som gör det möjligt att hjälpa de som lever under svåra omständigheter.

Sari Laaksonen, utvecklingschef på Förbundet för mödra- och skyddshem.

Problemen dyker upp när vardagen återvänder

Orsaken till att fler söker hjälp mot hösten är enligt Laaksonen att folk helt enkelt har lättare att klara av svårigheter på sommaren.

– Under semestern umgås många mer med släkt och vänner. Då spenderas det kanske inte lika mycket tid tillsammans med enbart den egna familjen. Det är helt enkelt lättare att undvika svåra situationer på sommaren, säger Laaksonen.

När semestern tar slut och man återgår till vardagen dyker svårigheterna ofta upp igen. Då är det många som söker hjälp vid skyddshemmen.

– Skydds- och mödrahemmen är ändå öppna året om, också på sommaren, poängterar Laaksonen.

Porträtt på Sari Laaksonen, utvecklingschef vid förbundet för mödra- och skyddshem.
Bildtext Mer resurser krävs för att skyddshemmen bättre ska kunna hjälpa personer som inte lever ett tryggt liv, säger Sari Laaksonen.
Bild: Hedvig Sandell

Fler som söker hjälp nu än tidigare

Laaksonen säger också att antalet personer som söker hjälp vid skyddshemmen ökar konstant.

– Varje år ser vi en liten ökning i antalet besökare.

Laaksonen tror inte att det här beror på att det skulle förekomma mera våld och problem i hemmen.

Hon tror istället att det främst beror på att tröskeln till att söka hjälp nu har blivit lägre.

– Jag tror att människor har börjat våga söka hjälp bättre än förut. Det har också blivit lättare att prata om våld och andra svåra situationer, säger Laaksonen.

Hon framhåller ändå att det förstås ännu finns många som ogärna pratar om sina svårigheter.

– Ju mer vi vågar prata om svåra saker, desto mer vågar personer också söka hjälp, menar Laaksonen.

Antalet personer som söker hjälp hänger också ihop med hurudan hjälp mödra- och skyddshemmen har att erbjuda.

– Ju mer och ju bättre hjälp vi kan erbjuda, desto mer besökare har vi, säger Laaksonen.

Laaksonen poängterar att det är viktigt att de olika mödra- och skyddshemmen kan samarbeta och på det sättet erbjuda besökarna bättre hjälp.

– Vi behöver samarbeta så gott det går för att undvika att de som söker hjälp hos oss ska behöva berätta om sina problem varje gång de träffar ny personal, medger Laaksonen.

Samtidigt poängterar hon att det här är något som mödra- och skyddshemmen har blivit allt bättre på.

Förbundet för mödra- och skyddshem

– Förbundet för mödra- och skyddshem är en riksomfattande barnskydds- och medborgarorganisation med säte i Helsingfors.

– Förbundet fungerar som en centralorganisation för 30 medlemsorganisationer runt om i landet.

– Medlemsorganisationerna erbjuder hjälp åt barn och familjer som lever under svåra och otrygga omständigheter. Organisationerna finns också till för att förebygga familjevåld.

– Medlemsorganisationerna driver tolv skyddshem och 16 mödrahem runt om i Finland. Av dem är sex mödrahem specialiserade på behandling av missbruksproblem.

Oro för våld, hjälp i vardagen och råd för barnuppfostran

Skydds- och mödrahemmen används årligen av över 10 000 personer. Av dem är ungefär 4 000 barn.

– Det är alldeles vanliga människor som söker hjälp hos oss. Vem som helst som har blivit utsatt för våld eller oroar sig för hur de ska klara av vardagen som förälder vänder sig till oss, menar Laaksonen.

Enligt henne är ensamhet också något som drabbar många av de barnfamiljer som söker hjälp.

– Ofta vill familjerna ha mera människor runt omkring sig, mera hjälp i vardagen eller råd för hur man uppfostrar barn, säger Laaksonen.

Förbundet för mödra- och skyddshem ordnar också gruppträffar som till exempel äger rum på caféer.

– På gruppträffarna kan man dyka upp utan att anmäla sig och utan att ha varit i kontakt med skyddshemmen tidigare, menar Laaksonen.

Diskussion om artikeln