Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busschaufförerna drog tillbaka sitt hot om att sluta sälja biljetter

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 19:31.
Bussi Helsingin keskustassa.
Bildtext Chaufförerna hotade med att låta bli att sälja biljetter på måndagen och tisdagen ifall HRT inte löser problemen. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingforsregions trafik HRT tog i bruk ett nytt biljettförsäljningssystem för ett år sedan. Systemet har lidit av många buggar som har drabbat chaufförerna.

Busschaufförerna säger att buggarna lett till förseningar och i några fall till att chaufförerna har tvingats betala ur egen ficka då systemet krävt pengar för fler biljetter än vad som sålts.

Iltalehti skriver att busschaufförerna höll möte med HRT i dag och att de preliminärt hotade med att inte sälja några biljetter under måndagen och tisdagen ifall problemen inte löses.

Rune Takamaa, regionchef vid förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL), säger ändå att chaufförerna bestämde sig för att inte skrida till några proteståtgärder.

– Vi vill ännu följa med situationen. HRT har föreslagit åtgärder för att lösa problemen som utförs under de två följande veckorna. Vi föreslår att vi håller ett gemensamt möte där vi försöker hitta lösningar på problemen, säger Takamaa.

"Ingen har fått betala ut egen ficka"

HRT skickade i går en lista på lösningsåtgärder till chaufförerna, säger Eero Nikula, projektchef vid HRT.

– Vi försöker lösa situationen genom att reparera så många av systemets buggar som möjligt, säger han.

Nikula säger att chaufförerna som fått betala skillnaden mellan den felaktiga och den verkliga biljettförsäljningssumman har blivit kompenserade.

– Det här problemet har uppstått bara hos ett av de bussföretag som trafikerar i regionen. Vad jag har förstått så har de här situationerna alltid lösts till chaufförernas fördel, säger han.

Nobina är ett av bolagen som ordnar busstrafiken i huvudstadregionen på HRT:s begäran.

– Det har varit mycket problem med det nya systemet men buggarna har fixats under året och systemet verkar nu vara mycket mer stabilt, säger Mårten Winqvist, trafikchef på Nobina.

Winqvist säger att chaufförernas protest är en överreaktion.

– Många har säkert reagerat på en del problem som redan lösts under sommaren. Vi har haft ett fåtal fall där systemet krävt att chauffören ska kvittera in mer pengar än det sålts biljetter för men det är också länge sedan. Fallen har i alla fall lösts så att kvitteringen lämnats ifall den misstänkts vara felaktig.

- Inga chaufförer har fått betala ur egen ficka, säger Winqvist.

Biljettförsäljningssystemet blir kvar trots buggar

Trots att det funnits mycket problem med det nya biljettförsäljningssystemet säger HRT att det inte kommer att bytas ut.

– Det har vi inte tänkt göra, säger Nikula vid HRT.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT kunde inte nås för kommentar.

Iltalehti var först med nyheten.

Diskussion om artikeln