Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karriärens bästa kvalkast av Pitkämäki – lovar inte guld och gröna skogar i finalen

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 06:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i friidrott: Se Pitkämäkis kast i kvalet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tero Pitkämäki är klar för spjutfinal i VM i London. Pitkämäki klarade kvalgränsen direkt i den första omgången och presterade sitt längsta kvalkast i karriären. Johannes Vetter slog direkt till med 91,20.

Tero Pitkämäki brukar har en förmåga att göra väl ifrån sig i kvalen i stora mästerskap. När han i kväll gick in på Olympiastadion i London för att kasta i sitt sextonde mästerskap hade han tolv finalplatser i bagaget. Enda finalmissarna var i EM och OS förra året samt VM 2011.

Världsfyran hade dock presterat svagare resultat i de två senaste tävlingarna och gick in i kvalet med låga förväntningar. Men nu fungerade allt igen som det skulle.

Pitkämäki klämde till med 85,97 i den första omgången, hans näst längsta kast i sommar efter årsbästat 88,27 i Vasa på midsommaren, och överskred kvalgränsen med nästan tre meter.

”En överraskning”

– Det var bara en lyckad prestation, men en trevlig sådan. Förväntningarna var inte särdeles höga och det hjälpte mig kanske att slappna av, jag försökte inte för mycket.

Överraskade det dig hur långt du kastade?

– Nog var en överraskning, inte minst med tanke på hur det kändes i uppvärmningen. Jag gjorde visserligen en kortare uppvärmning än vanligtvis. Jag har tröttnat lite under tävlingar i år, så gjorde knappt nånting före första kastet nu.

– Därför kändes det kanske lite jobbigt just före, men jag var åtminstone vaken ända från början och tog det första kastet på allvar.

Längsta kvalbågen

Pitkämäkis tränare Hannu Kangas beskrev i Yles intervju kastet som adeptens bästa i sommar, till och med bättre än den över två meter längre bågen i Vasa.

Kastet var Pitkämäkis längsta någonsin i ett mästerskapskval. Det hittills längsta var 84,39 från VM 2013, då han i finalen vann silver med resultatet 87,08.

– Det var lite annorlunda situation nu än många gånger tidigare, jag kände mig tvungen att kasta helt för fullt. Det var inte hänt i många kval att jag känt att min vanliga nivå inte räcker till.

Du har under veckan sagt att benen känts svaga, hur var de nu?

– Nu kändes dom bättre. Stödet höll hyfsat bra och jag fick till en lugn rytm i ansatslöpningen, vilket är en viktig del av mitt kast. Det hjälpte med tekniken, kastet var behärskat och misstagen minimerade.

Lovar inte medalj

Pitkämäki har bromsat medaljsnacket inför VM och vill inte heller efter kvalet prata om sig själv som en favorit för podiet. Topp-8 är en passlig målsättning, anser den sjufaldige mästerskapsmedaljören.

– Det känns bra just nu men jag måste snabbt nolla det här. Om jag nu i ett par dagar går runt och ler är batteriet ganska tomt på lördag. Nu gäller det att lugna ner sig och få igång återhämtningen.

– Jag försöker få till en lika avslappnad prestation och försöker koncentrera mig på mina egna kast, fastän till exempel Vetter skulle kasta nytt VM-rekord.

Ser du fortfarande en medalj som orealistisk?

– Jag måste förbättra mitt resultat. Vi har tyskarna som blir tuffa, Jakub (Vadlecjh) likaså, och Yego visade igen att han är i skick. Jag kan inte lova guld och gröna skogar, men mera av samma vara som här, så borde också placeringen bli helt bra.

Jättekast av Vetter

Tysklands Johannes Vetter, som i sommar kastat in sig som tvåa i världen genom tiderna med rekordet 94,44, slog till med hela 91,20 i sitt första kvalkast.

– Han berättade att han inte riktigt kan kasta med 80-procentig effekt, det är alltid hundra för honom – och bra tycks det funka också i kvalsammanhang, säger Pitkämäki om guldfavoriten.

Kvalet höll riktigt hög nivå och hela tretton kastare klarade kvalgränsen och får således tävla i finalen.

Till final:

1. Johannes Vetter GER 91,20
2. Petr Frydrych CZE 86,22
3. Keshorn Walcott TTO 86,01
4. Tero Pitkämäki FIN 85,97
5. Andreas Hoffman GER 85,62
6. Ioannis Kiriazis GRE 84,60
7. Davinder Singh 84,22
8. Thomas Röhler GER 83,87
9. Jakub Vadlejch CZE 83,87
10. Magnus Kirt EST 83,86
11. Ahmed Bader Magour QAT 83,83
12 Julius Yego KEN 83,57
13. Marcin Krukowski POL 83,49

Diskussion om artikeln