Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu produceras el i Ömossa

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 06:10.
Vindkraftverk bredvid ett högspänningsnät.
Bildtext Ett av Ömossa vindkraftsparks kraftverk.
Bild: Yle/Juho Karlsson

För en vecka sedan började elproduktionen vid vindkraftparken i Ömossa och varje vecka kopplas ett nytt vindkraftverk in i elnätet. Målet är att hela parken är i produktion tills slutet av året.

För tillfället är fem stycken kraftverk installerade, varav två är i produktion. Den första började producera el förra fredagen och den andra den här veckan. Målet är att koppla in en till två vindkraftverk i elnätet varje vecka.

- Det är ungefär den takt vi har, men det beror ju förstås på vädret att hur snabbt vi kan installera dem, säger projektchefen Anssi Koski vid EPV Vind.

Anssi Koski står vid ett av vindkraftverken i Ömossa.
Bildtext Anssi Koski.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Svag vind att föredra nu

Det är ingen lätt uppgift att installera vindkraftverken. Själva installationen tar i bästa fall två dagar och dessutom tar det nästan lika länge att flytta de enorma kranarna till nästa kraftverk.

Och i det här skedet är inte hård vind en bra sak, eftersom det innebär stopp i installationsarbetet.

- Det får blåsa max 9 m/s i toppen av lyftkransbommen, som ligger vid ungefär 160 meters höjd. Vi har vindmätare på toppen som vi följer hela tiden med hjälp av datorer, konstaterar Koski.

Men när kraftverken väl är installerade får vinden gärna tillta.

- Varje kraftverk producerar max 3,45 MW på full effekt och det innebär att vindhastigheten ska vara åtminstone 13 m/s.

Allt som allt kommer 34 vindkraftverk att resas på området och då hela parken är i fullt bruk ska den producera 400 000 MWh el årligen. Det motsvarar enligt Koski den årliga elförbrukningen i ungefär 40 000 hushåll.

Diskussion om artikeln