Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s försvarsminister lugnar ner ordkriget med Nordkorea: "Krig vore katastrofalt"

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 10:05.
USA:s försvarsminister James Mattis.
Bildtext James Mattis har stor tilltro till en diplomatisk lösning på krisen mellan USA och Nordkorea, men påminner om att USA:s vapenmakt är överlägsen om krisen skulle eskalera till ett militärt ingripande.
Bild: EPA/SHAWN THEW

USA:s diplomatiska försök att lösa krisen med Nordkorea löper på bra medan ett krig vore katastrofalt. Det var budskapet som USA:s försvarsminister James Mattis levererade strax efter att president Donald Trump igen trappade upp retoriken mot Nordkorea.

Det var en samlad och tydlig försvarsminister som mötte den samlade pressen i Kalifornien, strax efter att Trump levererat sin senaste retoriska bredsida mot Nordkorea och landets ledare Kim Jong Un.

- Mitt uppdrag och ansvar är att ha ett militärt alternativ (för att lösa krisen) om det skulle behövas. Men just nu är det tydligt att USA:s intressen leds genom diplomati och den diplomatin ger resultat.

Nordkorea testar missiler 5 juli 2017.
Bildtext Nordkorea har i år trappat upp sina missiltester. I juli avfyrade landet för första gången en långdistansmissil som enligt analytiker kan nå Alaska i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mattis, som är en pensionerad general och har tjänstgjort i bland annat Irak och Afghanistan, har tidigare betonat att USA:s vapenmakt är överlägsen Nordkoreas och att landet inte skulle ha en chans i en öppen militär konflikt. Han står ändå fast vid sin tidigare linje om att militärt ingripande ska undvikas så länge det är möjligt.

- Krigets tragedi är tillräckligt välkänd och behöver inte beskrivas på något annat sätt än att det vore katastrofalt.

Motstridiga budskap från Vita huset

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, kom tidigare i veckan med ett liknande budskap som försvarsminister Mattis.

Tillerson försökte då lugna ner omvärlden och amerikanerna efter Trumps uttalande om att Nordkorea kommer att mötas av "eld och raseri" om de inte slutar med sitt vapenskrammel.

- Det som presidenten gör är att skicka ett starkt budskap till Nordkorea på ett språk som Kim Jong Un förstår, sade Tillerson till amerikanska ABC News på onsdagen.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson 13.6.2017
Bildtext USA:s utrikesminister Rex Tillerson leder de diplomatiska förhandlingarna med Nordkorea.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

- Amerikaner kan sova lugnt. Jag är inte oroad över de senaste dagarnas retorik.

Tillersons uttalande fick ändå snabbt kritik av Donald Trumps säkerhetsrådgivare Sebastian Gorka, som menade att en attack från Nordkorea inte alls är så osannolik som Tillerson låtit påskina och att Tillerson inte har mandat att bedöma militära frågor.

- Tanken på att utrikesminister Tillerson ska diskutera militära angelägenheter är helt enkelt nonsens.

Gorkas uttalanden möttes ändå av hård kritik. I efterhand har rådgivaren förnekat att han skulle ha kritiserat utrikesministern och hävdar istället att nyhetsmedierna förvrängt hans uttalanden.

Från sanktioner till hot om attack på under en vecka

Nordkorea har under sommaren trappat upp sina missiltester och i början av juli avfyrade Nordkorea för första gången en interkontinental missil som enligt experter hade kunnat nå Alaska.

FN:s säkerhetsråd svarade på Nordkoreas vapenskrammel på lördagen genom att införa nya sanktioner mot landet.

Nordkorea fördömde sanktionerna och sade i ett uttalande att USA inte ska tro att landet är säkert på andra sidan oceanen.

Samma dag rapporterade amerikanska underrättelsetjänster om att Nordkorea lyckats tillverka kärnvapenspetsar som kan monteras på deras långdistansrobotar.

Sedan dess har ordkriget mellan USA och Nordkorea trappats upp varje dag.

Först med Trumps hot om "eld och raseri" om inte Nordkorea slutar med sina vapentester och sedan Nordkoreas reaktion där landet hotade att attackera ön Guam i Stilla havet.

USA har en stor militärbas på Guam och där bor tusentals amerikanska medborgare.

Reuters, BBC, The Guardian, Politico

Kim Jong-un i Pyongyang, Nordkorea.

"Den värsta situationen vi stått inför sedan Koreakriget"

Expert: Retoriken mellan USA och Nordkorea kommer förvärras.

Diskussion om artikeln