Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ali Rezgi fick presidentens medalj - "Jag har alltid försökt hjälpa människor och vara modig"

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 06:44.
Ali Rezgi.
Bild: Yle/Kalle Mäkelä

Hjältarna Ali Rezgi och Anna-Sofia Airo tvekade inte, de agerade rådigt och snabbt. Deras insatser blev avgörande och räddade liv.

Klockan närmade sig åtta på kvällen. Det var sensommar år 2014. Åbobon Ali Rezgi hade slutat jobba för dagen och sökt sig hemåt.

När Rezgi nästan är hemma ser han hur en panikslagen kvinna springer in på hans gård med två hundar.

Ali Rezgi och Anna-Sofia Airo fpremierades med presidentens livräddningsmedalj.
Bildtext Bild från medaljceremonin.
Bild: Yle/Kalle Mäkelä

Med ens förvandlas sommarkvällen till en kamp som Rezgi och hans familj sent ska glömma.

- Före jag hann fram till porten dyker en man på cykel upp. Han slängde sin cykel framför min bil för att jag inte skulle kunna köra in på gården.

Rezgi förstod genast att mannen jagade kvinnan.

- Jag steg snabbt ur min bil och märkte att det inte var frågan om något vanligt bråk. Kvinnan skrek hela tiden på hjälp och det var mycket blod på vår gård, beskriver Rezgi.

Hjälp i sista stund

Mannen hade redan hunnit hugga kvinnan tre gånger med kniven. Kvinnan höll på att falla ihop på marken och mannen försökte komma åt att hugga henne i nacken.

50-årige Ali Rezgi hann komma till undsättning i sista stund. Han slog kniven ur mannens hand och tog kontroll över knivhuggaren.

Som en kurd som sett krig säger Rezgi att han inte godkänner våld i någon som helst form.

- I den situationen hann jag inte tänka. Jag handlade snabbt och räddade frun. I mitt liv har jag alltid försökt hjälpa människor och vara modig.

Andra såg på, en agerade

Anna-Sofia Airo tillbringade kvällen med sina vänner i Åbo centrum. Det var i maj 2016 och sommaren började komma igång längs Aura ås stränder.

Kvällen avbröts abrupt då Airo märkte att en man hade hamnat i vattnet. Det var många som såg mannen i ån, men Airo var den enda som beslöt sig för att göra något.

- Mannen hölls inte ovan ytan. Inte kunde man göra något annat än hjälpa honom. Det hände nästan av sig själv. Jag litar på mina simkunskaper, jag har gillat att simma sedan liten.

Airo hoppar i ån och simmar fram till mannen. Någon kastar i en livboj. Airo håller mannen vid ytan tills räddningsverket hinner fram.

- De fick upp mannen, och huvudsaken är att han är okej.

Blygsamma hjältar

Ali Rezgi och Anna-Sofia Airo uppmärksammades för sina hjältedåd med livräddningsmedaljer beviljade av president Sauli Niinistö.

Lukkospelare jublar
Bildtext Anna-Sofia Airo ja Ali Rezgi saivat hengenpelastusmitalinsa Turussa.
Bild: Yle

Medaljen är ett erkännande för ett synnerligen modigt eller rådigt ingripande eller handling som utförts med fara för eget liv och genom vilken en annan människas liv räddats ur hotande fara.

- Det här är en väldigt betydande medalj för mig och min familj. Vi är tacksamma gentemot presidenten och det finska folket, konstaterar Rezgi.

- Visst är det här väldigt speciellt, fast nog skulle ett tack ha räckt, säger Airo anspråkslöst.

Yle Turkus finskaoriginalartikel av Kalle Mäkelä.

Diskussion om artikeln