Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Som finlandssvensk är min finska som den är" – hånet mot Richardsson väcker uppmärksamhet i Sverige

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 17:12.
Camilla Richardsson håller om sin vrist.
Bildtext Camilla Richardssons VM slutade i moll, och löparen berättar nu för svenska medier att uppladdningen inte heller var den bästa.
Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press

Mobbas – för att hon talar svenska. Så skriver bland andra Expressen efter att Camilla Richardsson berättat om sina upplevelser med den finska friidrottspubliken för svenska medier.

Richardsson berättade ursprungligen om näthatet för Iltalehti före Vasalöparen ställde sig i startfältet på 3000 meter hinder i London. En viss person hade skickat arga meddelanden både åt henne och åt Sandra Eriksson, där löparnas språkkunskaper kritiserades i hårda ordalag.

– Han skrev att jag ska lära mig bättre finska eller flytta till hurrinas land, berättade Richardsson för tidningen.

Sandra Eriksson i Rio de Janeiro.
Bildtext Sandra Eriksson brukar svara på intervjufrågor på svenska, vilket inte alltid går hem hos den finska publiken.
Bild: EPA/All Over Press/Srdjan Suki

Efter att hinderkvalet i London gått ”helt skit”, som Richardsson beskrev det för Yle Sporten, ställde hon sig som vanligt också till förfogande för de svenska medierna. På agendan: Näthatet på grund av modersmålet.

– Grejen är att jag är finlandssvensk, så min finska är som den är. Jag kan ju finska, men inte helt flytande. Så då får jag kommentarer som att: "du borde kanske tävla för Sverige om du inte kan finska", förklarade hon och citeras av bland andra Expressen.

– Så jag får väl byta om ni tar emot mig?, tillägger hon med ett skratt.

Kritiserar den finländska attityden

Richardsson säger ändå att hon inte låter sig påverkas av näthatet. Som toppidrottare måste man kunna fokusera på det väsentliga. Dessutom är majoriteten av responsen positiv.

– Majoriteten av de finsktalande tycker det är kul att jag är här, men det är de som skriker högst som hörs, säger Richardsson.

Istället är det allt snack om "tävlingsturister" som stör henne.

– Det känns som att de måste ha något att klaga på. Det är mycket annat också, som att "ska de skicka dit de där turisterna till London på shoppingresa nu". Man tycker ju att när det går sämre för Finland, då borde man lyfta upp de som faktiskt klarar av att ta sig hit. För det är ju inte så att man går ut och lunkar runt fem gånger i veckan och sen kvalar till VM.

– Man tränar sjukt hårt varje dag, så man borde bli uppskattad för att man tar sig hit. Det är tröttsamt att höra på, konstaterar Vasalöparen.

Diskussion om artikeln