Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jesustejp, silvertejp, ventilationstejp – kärt barn fyller 75

Från 2017
Jesustejp
Bild: Creative Commons / kerttu

Den har använts på månen och av MacGyver, för att reparera flygplan och foga kärnkraftverk. I 75 år har silvertejpen lappat och reparerat runt om i världen. Ursprungligen var den ändå inte silverfärgad utan grön, och uppfanns för den amerikanska armén.

Tejpens anfader hette Leukoplast, och uppfanns av den tyske apotekaren Oscar Troplowitz redan år 1901 för företaget Beiersdorf. Det skulle användas inom vården av sår.

Ett steg närmare dagens jesustejp kom amerikanen Richard Drew som år 1925 uppfann ett tejp för företaget Minnesota Mining and Manufacturing (3M).

Drews tejp skulle skydda de redan målade delarna på bilar som skulle målas i två färger, men det fungerade inte riktigt.

Drew fick återgå till verkstaden och fem år senare presenterade han ett genomskinligt tejp som först användes till att tillsluta cellofanförpackningar.

Det slutliga genombrottet kom år 1942, under brinnande världskrig. Företaget Johnson and Johnson presenterade en produkt som gjorde ammunitionslådornas lock vattentäta. Jesustejpet hade uppstått.

Jeepar och flygplan fixades med tejp

Den nya tejpen fick namnet ”Duck tape” eftersom det innehöll ett kraftigt bomullstyg (cotton duck). Det bästa med det var att man inte behövde använda kniv eller sax, utan kunde riva av tejpen med bara händerna.

Soldaterna började snabbt använda jesustejpen för att reparera det mesta: vapen, bilar och till och med flygplan. Åter i det civila ville männen inte längre vara utan den fantastiska tejpen.

Duck tape eller duct tape?

Efter kriget blev olika former av ventilation vanligare i de amerikanska hemmen och på arbetsplatserna. Silvertejpen användes flitigt i installationen, och det är därför det ibland kallas ventilationstejp.

Eftersom ventilationskanalerna oftast var silverfärgade fick också tejpen byta färg från armégrön till silver.

Två män reparerar en skorsten med jesustejp efter en jordbävning i Virginia i USA i augusti 2011.
Bildtext Två män reparerar en skorsten med jesustejp efter en jordbävning i Virginia i USA år 2011.

I samma väva genomgick tejpens engelska namn också en metamorfos. ”Duck tape” blev, kanske av misstag, ”duct tape” i stället eftersom duct betyder ventilationskanal på engelska.

I dag används silvertejpen inte längre för att installera ventilation. På 1990-talet gick man över till vulkaniserande gummitejp i stället. Silver är ändå fortfarande den populäraste färgen på jesustejp, trots att den i dag finns i flera olika färger.

Jesustejpen har använts till och med på månen. Under den olycksdrabbade rymdfärden Apollo 13 var manskapet tvunget att ta till jesustejp för att reparera ett koldioxidfilter.

I samband med rymdfärden Apollo 17 år 1972 gick stänkskärmen på månrovern sönder, och även då kom jesustejpen till undsättning.

Jesustejp har använts till och med på månen
Bildtext Jesustejpen landade på månen i och med Apollo 17.
Bild: NASA

I industrin används tejpen bland annat för att skydda vindkraftverkens blad, och med en strålsäker variant har man till och med fogat i kärnkraftverk.

Jesustejpen frälser Finland

I Finland fick jesustejpen sitt stora genombrott på 1970-talet. På några år blev tejpen grundutrustning i de finländska hemmen och bilarna. Intressant nog har den aldrig tillverkats i Finland, utan all silvertejp importeras.

I Finland är tejpens kanske populäraste smeknamn just jesustejp. Institutet för de inhemska språken ger två förklaringar till det smeknamnet. Den första, och brutalare, är att det inte skulle gå att hänga upp någon på ett kors med bara spik, det behövs tejp också. Den andra, kanske mera troliga förklaringen är att tejpen gör under, precis som Jesus.

Silvertejpen har fått liknande smeknamn i andra länder. På engelska kan man till exempel tala om MacGyver-tape, efter tv-karaktären från 1980- och 90-talen som improviserade fram de mest fantastiska lösningar för att ta sig ur kniviga situationer.

Skärmdump.
Bildtext MacGyver
Bild: Skärmdump från Youtube.

Känn på tejpen i affären

Hur vet du då att silvertejpen i butiken är av god kvalitet? Det kan vara svårt att avgöra, men ett sätt är att studera textilväven. Den rutiga väven gör att tejpen håller och töjer, och ju tätare den är desto bättre är tejpen.

Också limmet spelar en roll. Antingen handlar det om det billigare smältlimmet, eller dyrare och bättre lim av naturgummi. Smältlimmet håller i ett par år, gummilimmet håller för evigt. Frågar du i bygghandeln är det ändå sannolikt att försäljaren inte kan svara på vilket lim tejpen är försedd med.

Priset är inte heller alltid en indikator för tejpens kvalitet. Det går att få 50 meter jesustejp av god kvalitet för under sju euro. Ett bra tejp kostar oftast ungefär en tia, och de bästa runt 20 euro rullen.

Silvertejpens popularitet håller i sig, men allvarliga konkurrenter har också uppenbarat sig på marknaden i form av moderna ångspärrstejp. En ångspärrstejp med akrylatlim kan till exempel användas för att reparera gummistövlar.

Artikeln är baserad på Marcus Ziemanns artikel för Yle Uutiset