Norska OS-mästaren om Karsten Warholm: ”Blev stjärna över en natt”
En jordnära, folklig och intelligent pojke med fötterna på jorden. Vebjörn Rodal vill inte sätta några gränser för Norges skrällvärldsmästare Karsten Warholm, som sprungit 400 meter häck endast i några års tid.
Vebjörn Rodal blev Norges första OS- eller världsmästare i löpgrenar, då han vann 800 meter i OS i Atlanta 1996. I London blev Karsten Warholm den andra.
Rodal fick följa med den 21-åriga arvtagarens enorma prestation på 400 meter häck i egenskap av NRK:s expertkommentator.
– Det var fantastiskt, berättar Rodal till Yle Sporten. Det är en sak att delta själv, men också att få sitta och referera ett så spännande lopp är ett privilegium.
En tydlig svaghet
Rodal märkte tidigt att det kan gå vägen för Warholm. Häcktagningen och tajmingen i stegen satt perfekt ända från början, vilket inte alltid är givet för en löpare som inleder i så ursinnigt tempo som norrmannen.
– Den här gången kände jag mig trygg, men han har en svaghet och det är att han bara kan satsa på en fot. Det betyder att han efter åtta häckar måste gå från tretton till femton steg på de två sista, och då går farten ner.
– Han har också själv sagt att det är viktigt för honom att ha en lucka till de andra löparna innan han ger sig ut på de två sista häckarna, för där får han problem oavsett, säger Rodal.
Sprungit lång häck bara i några år
En svaghet med andra ord – men betydligt fler styrkor. De styrkorna härstammar från den mångsidiga idrottsuppväxten i Ulsteinvik på den norska västkusten.
– Han var i en träningsgrupp som satsade väldigt seriöst på mångkamp, så han har tränat både hårt och mycket ända sen han var pytteliten. Stora träningsmängder och väldigt varierande träning.
Rodal påminner att tiokampens världsrekordman Ashton Eaton bevisat att mångkampsträning ger en god grund för 400 meter häck. Under ett mellanår från tiokampen 2014 sprang han världens nionde bästa tid på 400 meter häck – mer eller mindre helt utan grenspecifik träning.
Warholm vann U18-VM-guld i åttakamp 2013 och U20-EM-silver i tiokamp 2015. Säsongen 2014 gjorde han debut på 400 meter häck med ett lopp och följande sommar sprang han redan norskt juniorrekord.
– Träningsbakgrunden är orsaken till att Karsten klarat av att specialisera sig på distansen så snabbt som han gjort. Han har gjort två säsonger och är redan världsmästare!
Finns det några gränser på hur bra han kan bli?
– Nä, vi ska inte sätta några gränser. Men han måste fortsätta utveckla sig själv, då kan han också fortsätta besegra sina konkurrenter och springa ännu fortare än han gjort hittills.
”Fötterna stadigt på jorden”
De fysiska egenskaperna finns och förädlas vidare av Leif Olav Alnes, Norges genom tiderna mest framgångsrika friidrottstränare.
Nu gäller det för 21-åringen att hänga med i svängarna. Rodal korades till olympisk mästare som 23-åring och vet hur stor uppståndelsen i Norge blir.
– Han blev nog lite stjärna över en natt, menar Rodal. Många som följer med friidrott har förstås känt till vem han är, men inte vanligt folk. Nu vet alla i Norge vem Karsten Warholm är.
Hur klarar han av all uppståndelse?
– När du har de egenskaper som han har, som gör att du kan bli världsmästare så ung, tror jag han tacklar vad som helst.
– Han är en jordnära, folklig och intelligent pojke som ger ett bra intryck i intervjuer på både norska och engelska. Han har fötterna stadigt nere på jorden, så jag tror inte han har några problem med att hantera uppmärksamheten.
Träffa Karsten Warholm och tränaren Alnes i Sportmagasinet på Yle Fem onsdagen den 23 augusti!