Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö får en tredje datakabel - blir korsning för datatrafik

Från 2017
Frihamnen i Hangö
Bildtext Den nya datakabelns förstärkningsstation kommer att finnas i Frihamnen.
Bild: Hans-Erik Nyman

Hangö får en tredje datakabel. Företaget Eastern Lights jobbar som bäst med en fiberoptisk undervattenskabel som går från Sverige till Hangö och vidare längs den baltiska kusten till Europa.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell säger att den nya kabeln förstärker Hangös möjligheter att bli ett center för datatrafik.

- Det är frågan om en ny datakabel som startar i Stockholm och är byggd med en sådan teknik att signalen måste förstärkas med förstärkare på land. En av de här förstärkarna kommer att finnas i Hangö, säger Denis Strandell.

Strandell förklarar att kabeln som alldeles inom kort kommer att gå från Hangö till Tyskland däremot förstärks på vägen.

- Varje gång den här nya kabeln förstärks kan den också förgrenas. Det betyder att den vid varje förstärkningsstation kan få en ny koppling.

Hangö knutpunkt för kablar

Strandell berättar att det finns flera intressanta aspekter med kabeln.

- När den då fortsätter ned i havet från Hangö far den till Helsingfors, sedan österut till Fredrikshamn och sedan över till estniska kusten och därifrån vidare längs den baltiska kusten till Europa.

Det betyder att Hangö hamnar i en korsning för datatrafik.

- Vi har redan en kabel från tidigare som kommer från Stockholm. Utforskabeln fortsätter sedan längs med marken till Europa.

Inom loppet av ett par månader tas C-Lions kabel i bruk. Den kabeln går längs havsbottnen i Östersjön till Europa.

Förstärkningsstation i Frihamnen

Det här blir intressant för Hangö som i framtiden vill ha en datacenteretablering.

- Att det finns tre olika kablar som inte är beroende av varandra är någonting de verkligen gillar.

Planerna för den nya kabeln C-lion har varit aktuella i ungefär ett och ett halvt års tid. Staden har reserverat en tomt för aktörerna på Tulluddens strand.

- Byggnaden för förstärkningsstationen i sig blir inte större än kanske 20 kvadratmeter och den kommer att byggas inne i Frihamnen, berättar Denis Strandell.

Ingen miljörisk

Projektet är en aning försenat. Meningen var att kabeln C-Lion skulle dras redan under sommaren, men nu kommer det att ske under hösten vid månadsskiftet september – oktober.

Denis Strandell säger att kablarna på havsbottnen inte skadar miljön över huvud taget.

- Kablarna är i skyddsfodral och de grävs inte ned utan läggs på havsbottnen.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.