Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sjuhundra rekryter svettades under baretterna i Borgå

Från 2017
Beväringar på förbimarsch i Borgå 11.08.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Cirka 700 rekryter hade det varmt och gott i sina terränguniformer på Ånäs sandplan i Borgå på fredag. De svor sin krigsmannaed och avgav sin krigsmannaförsäkran under högtidliga former.

Rekryterna, som ryckte in den 3 juli, kom från Gardesjägarregementet i Helsingfors.

Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17
Bild: Yle/Stefan Härus
Beväringar svär krigsmannaed i borgå.
Bild: Stefan Härus / Yle

Soligt och festligt

På Ånäs sandplan vajade Gardesjägarregementets fana i den svaga vinden, solen sken från en klarblå himmel och de cirka 3 000 sommarklädda anhöriga viftade med programblad och Borgåbroschyrer för att få åtminstone lite svalka.

- Borgå visar sig verkligen från sin bästa sida idag. Vilken fest, konstaterade en dam från insjöfinland vars son var en av de 700 rekryterna.

Bland de 3 000 anhöriga fanns också en del Borgåbor. En dam vars systerson fanns bland rekryterna kände sig stolt över att man hade valt att placera den högtidliga krigsmannaeden i just Borgå.

- Det här är en perfekt plats för ett dylikt arrangemang. Efter ceremonin här ska vi ännu se på förbimarschen och efter det blir det lunch på stan, förklarade damen.

På sandplanen marscherade man fram och tillbaka. Gruppchefernas order om "asento" och "lepo" samt blåsorkesterns truntande, ekade mellan Ånäshallen och husen på Ånäsgatan. De högtidliga talen avlöste varandra och stadsdirektören i Borgå, Jukka-Pekka Ujula, förestavade eden.

Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17
Bild: Yle/Stefan Härus
Blåsorkester spelar vid edgången i Borgå 11.08.17
Bild: Yle/Stefan Härus

"Reservister" hoppades få se Borgå

Vid sidan om sandplanen stod också en handfull beväringar i terrängdräkt och småpratade. De verkade inte särskilt intresserade av det som utspelade sig på sandplanen och som 3 000 ögonpar spänt följde.

- Vi är en reservgrupp för fanbärarna. Ifall någon skulle svimma i värmen, så axlar vi beväringens uppgift, förklarade Aatu Lippojoki.

Av Borgå hade Lippojoki inte hunnit se så mycket före ceremonierna, men han hoppades på lite fritid efter evenemanget.

- Borgå verkar vara en fantastisk sommarstad, så gärna skulle jag flanera omkring en stund här innan det bär av tillbaka till Sandhamn och veckoslutspermission, sade Lippojoki.

Beväringen Aatu Lippojoki
Bildtext Aatu Lippojoki.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vänsterom och högerom i centrum

Så småningom blev det dags för förbimarschen. Arrangemanget innebar avstängda gator och därmed en del smärre trafikknutar vid tvärgatorna till Biskopsgatan, där en stor del av förbimarschen ägde rum.

Vid Gymnasiegatan tog rekryterna vänsterom och efter det svängde de marscherande beväringarna in på Runebergsgatan för att efter två kvarter svänga in på Stadshusgatan där förbimarschen togs emot av kommendören för Gardesjägarregementet, överste Ahti Kurvinen och av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Förbimarschen vid stadshuset skulle ske med militärisk exakthet klockan 13, men när klockan var fem över, började de som kantade gatan skruva oroligt på sig.

En dam frågade en militärpolis varför det dröjer. Militärpolisen svarade att de marscherande rekryterna nog dyker upp snart.

- Nå, karlar är alltid försenade, konstaterade åskådaren beskt.

Stadsdirektör Jukka-PEkka Ujula och överste Ahti Kurvinen tar emot förbimarschen i Borgå 11.08.17
Bildtext Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och överste Ahti Kurvinen.

Kaffe och munk

Men visst kom de. Till taktfast musik av blåsorkestern, marcherade beväringarna med en rad Pasi pansarfordon i släptåg förbi överste Ahti Kurvinen och stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, båda i stram givakt på en för ändamålet specialbyggd balustrad invid stadshusets trappa.

I och med förbimarschen var den högtidligare delen slut och både rekryter, anhöriga och stadsbor tog "lepo". På torget stod nämligen ett mobilt Soldathem från Tusby placerat. Det hade blivit dags för kaffe och munk.

Beväringar på förbimarsch i Borgå 11.08.17
Bildtext Pansarbilen Pasi var med på ett hörn i paraden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln