Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pitkämäkis tränare förvånad över tyska taktiken – blåvit medalj ingen omöjlighet

Från 2017
Tero Pitkämäki, VM 2017.
Bildtext Tero Pitkämäki går in som rutinerad outsider i spjutfinalen.
Bild: Lehtikuva

Vi har inte spelat några spel, intygar Tero Pitkämäkis tränare Hannu Kangas om de nedtonade förväntningarna. En medalj skulle fortfarande vara en överraskning – men Pitkämäki har ett äss i rockärmen.

Tero Pitkämäkis team har gjort sitt bästa för att bromsa medaljspekulationerna inför VM. Efter de blygsamma resultaten i de två sista tävlingarna inför avfärden till London har den rutinerade spjutkastaren pratat om sin oro över formen.

Svaghet i benen som omöjliggör en smidig ansatslöpning – nyckeln i Pitkämäkis teknik. Bland annat Thomas Röhler skrattade bort snacket, men Pitkämäki har intygat att han inte använt färgpenseln, och tränaren backar upp sin adept.

– Tero har varit väldigt ärlig. Vi har våndats och varit lite nedstämda båda två, då det kom en svacka just i det avgörande skedet, berättar Kangas till Yle Urheilu.

– Vi har inte spelat några spel, även om det å andra sidan mentalt kan vara ganska bra att kunna komma in som något av en underdog.

"Var nere i en grop"

Explosiviteten ur benen var försvunnen, upprepar Kangas. Men mycket vila under de sista veckorna gjorde susen – och i VM-kvalet kom säsongens näst längsta båge 85,97.

Hannu Kangas under VM 2017.
Bildtext Hannu Kangas hann bli orolig över adeptens sviktande form.
Bild: Lehtikuva

– Det var en positiv överraskning eftersom vi utan tvekan var nere i en grop. Den fysiska prestationsförmågan låg nere och det fanns två alternativ: Att den stannar nere, eller att vilan lockar fram ett lyft. Nu kom lyftet.

– Vi hittade det som var försvunnet innan. Benen kändes igen helt okej – och inte tror jag det åtminstone blir sämre nu före finalen.

Kroppen gick in i ett mindre överbelastningsläge då Pitkämäki inledde träningen för tidigt efter en liten sommarinfluensa tidigare i sommar.

"Får se vart tyskarnas taktik räcker"

Vilotaktiken tillämpades även under uppvärmningen. Pitkämäki gjorde inga fartkast alls på uppvärmningsplanen och de enda prestationerna med effekt före det första kvalkastet var de två uppvärmningskasten inne på stadion.

Pitkämäki berättade efter kvalet att han haft en tendens att tappa stinget mitt under tävlingar i sommar, därmed försöker man nu spara så mycket energi som möjligt – olikt många konkurrenter.

– Vi sparar allt krut till själva tävlingen, vi lämnar allt extra. Till exempel i Kalevaspelen såg uppvärmningskasten jättebra ut men sedan började det egentligen gå utför direkt från första tävlingskastet.

Johannes Vetter, VM 2017.
Bildtext Till exempel Johannes Vetter kastar flera högeffektkast redan under uppvärmningen.
Bild: Chai v.d. Laage / All Over Press

Enligt Kangas har Pitkämäki oftast i mästerskapssammanhang snört på sig spikskorna på uppvärmningsplanen. Nu har man en annorlunda plan.

– Huvudmålet med det här är att hålla kroppen pigg till tävlingen. Vi låter de andra kasta bort sina långa kast där (på uppvärmningen). Vi låter de andra göra vad de gör, säger Kangas och slänger en pik i tyskarnas riktning.

– Det förvånar mig lite att någon kastar 15–20 gånger nästan med maxeffekt just före det gäller, så vi får se vart tyskarnas taktik räcker. Jag har i och för sig också nån gång tidigare kritiserat det här och fått på nosen, då de efter en enorm mängd träningskast kastat långt också i tävlingen. Alla har sin egen stil.

"Medalj ingen omöjlighet"

Bredden i kvalet var den bästa någonsin – för första gången i VM-historien kastade tretton man över kvalgränsen (83 meter) med Johannes Vetters 91,20 som grädden på moset.

Delvis på grund av det spillda kvalkrutet vill Hannu Kangas ändå sakta i backarna inför finalen.

– Visst blir finalen högklassig, det är enkelt att förutspå. Men sådär helt omöjlig standard tror jag inte riktigt på. Alla kommer pigga och vassa till mångas huvudfokus kvalet och kastade flera tuffa kast där.

– Att man skulle ha kvar samma touch också två dagar senare är nästan att hoppas för mycket. Men jag gissar ändå att man måste kasta 87 meter för att medalj ens ska vara närapå möjlig.

Tero Pitkämäki, VM 2017.
Bildtext Pitkämäki har redan sju stortävlingsmedaljer hemma i prisskåpet.
Bild: Lehtikuva

Då undrar man ju osökt ifall Pitkämäki har möjlighet att få till en åttiosjumetersbåge?

– Med en helt perfekt prestation har han, svarar Kangas. Om allt lyckas finns naturligtvis chansen att komma upp till årsbästat (88,27 i Vasa på midsommaren). Inte ser jag några hinder för det.

Målet inför finalen är en placering bland de åtta främsta. Till förhandsfavoriter räknar Kangas tyskarna Vetter och Röhler, därefter kommer Jakub Vadlejch och Keshorn Walcott. Pitkämäki finns i ett jämnt koppel en bit bakom tätkvartetten.

– En medalj skulle vara en trevlig överraskning. Med tanke på Teros mästerskapshistoria är det givetvis ingen omöjlighet att den där åttonde medaljen kan trilla in.

– Jag betonar att det kräver en jättebra dag och ett lika lyckat kast som i kvalet. Med lite mera fart och kraft därtill är det möjligen möjligt, men det är en lång väg kvar.

Herrarnas spjutfinal börjar klockan 22.15 på lördag.

Diskussion om artikeln