Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Titta upp mot himlen under helgen: Perseidernas stjärnshow är här igen

Från 2017
Uppdaterad 12.08.2017 12:50.
Stjärnfall syns över himlen vid den bysantiska "Röda kyrkan" från 400-500-talet i Sofia, Bulgarien under Perseidernas meteorsvärm i augusti 2015.
Bildtext Stjärnfall syns över himlen vid den bysantiska "Röda kyrkan" från 400-500-talet i Sofia, Bulgarien under Perseidernas meteorsvärm i augusti 2015.
Bild: EPA/VASSIL DONEV

Den bästa tidpunkten att få se en glimt av stjärnspektaklet är under natten mellan lördag och söndag, enligt den astronomiska föreningen Ursa. Det kraftiga åskvädret kommer dessvärre till Finland under samma natt som perseiderna är som starkast.

Den största sannolikheten att se meteorsvärmen är under morgonnatten. Att se de svagare stjärnfallen kan den här gången bli svårare, eftersom månens ljus påverkar synligheten.

Laurentiussvärmen, som är ett annat namn för perseiderna, syns över hela himlen. Men det lönar sig att låta blicken vila mellan öst och nordost, tipsar föreningen.

Om himlen är mörk och molnfri är det enligt Ursa lättare att se meteorerna.

Stjärnfall kan ses under flera nätter

De flesta stjärnfall syns på natten mot söndagen, men stjärnfall kan även ses natten innan och under följande nätter.

Enligt föreningen syns perseiderna i praktiken enbart söder om Uleåborg eftersom nätterna fortfarande är ljusa i de nordligaste delarna av landet.

Stjärnfall från perseiderna på en gul, lila, grön och blåfärgad himmel över den tyska ön Fehmarn i augusti 2015.
Bildtext Stjärnfall från perseiderna över den tyska ön Fehmarn i augusti 2015. Perseiderna kallas också Laurentiussvärmen.
Bild: EPA/DANIEL REINHARDT

Det bästa sättet att se stjärnfall är att ligga på marken och betrakta himlen: Ju längre man tittar upp, desto fler stjärnfall kommer man att se, enligt Ursa.

Perseidernas stjärnfallsshow är en årligen förekommande händelse.

Enligt Ursa har stjärnfall som hör till perseiderna kunnat ses redan från och med mitten av juli. Stjärnfall kan ses ännu några veckor efter den mest aktiva perioden.

Ursprunglig text: Hanna Hanhinen/ Yle Uutiset

Diskussion om artikeln