Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valkommissionen i Kenya bekräftade resultatet i presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 23:15.
Personer som stöder den sittande presidenten Uhuru Kenyatta jublar och viftar på en flagga i Nairobi medan de väntar att valkommissionen ska bekräfta resultatet i det kenyanska presidentvalet 2017.
Bildtext Personer som stöder den sittande presidenten Uhuru Kenyatta jublar i Nairobi medan de väntar att valkommissionen ska bekräfta resultatet i det kenyanska presidentvalet 2017.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Valkommissionen i Kenya har bekräftat resultatet i presidentvalet som hölls på tisdagen.

Enligt kommissionen är det den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som är valets segrare.

Kenyatta valdes för andra gången och fick drygt 54 procent av rösterna.

Bara minuter efter att valkommissionen bekräftat valresultatet bröt protester ut. Polisen har enligt nyhetsbyrån Reuters använt tårgas mot demonstranter.

Oppositionskandidaten Raila Odinga anser att valresultatet var manipulerat. Enligt Odinga har en del av valsedlarna förfalskats, men han har inte uppvisat några bevis för sina uttalanden.

EU:s valobservatörer i Kenya uppger att de inte sett några tecken på manipulering av röstprocessen under presidentvalet i tisdags.

På onsdagen bröt våldsamma protester ut efter att det preliminära valresultat gav den sittande presidenten Uhuru Kenyatta en klar seger. Sammanlagt dödades minst 4 människor i sammandrabbningarna på onsdagen.

Diskussion om artikeln