På marsch för kärleks skull i Nykarleby
Hundratals personer mötte upp till Pride paraden i Nykarleby på lördagen. Enligt uppskattning fanns cirka 500 personer på plats när tåget startade.
Paraden gick från Juthbacka herrgård via kyrkbron till torget och tillbaka till Juthbacka. Stämningen i tåget var uppsluppen och glad med färggranna regnbågsflaggor och mycket folk fanns längs vägen och på torget i Nykarleby.
Program hela dagen
Pride paraden i Nykarleby inleddes på lördag förmiddag med tillverkning av skyltar och plakat. Själva paraden startade klockan 13 och tillställningen fortsatte med middag och program på Juthbacka på kvällen.
Jessica och Camilla Wiklund är arrangörer för Prideparaden och hela evenemanget blev större än de hade kunnat tro.
- För några år sedan hade jag inte trott att jag skulle gå i spetsen för en Prideparad, säger Jessica.
- Det känns mer än otroligt, är det här sant, det här blir bra, utbrister Camilla strax innan alla människor sätter sig i rörelse mot Nykarleby centrum från Juthbacka.
Ville ordna nåt för ungdomar
Jessica och Camilla Wiklund står som arrangörer för Pride tillställningen i Nykarleby. Idén kläcktes i vintras när Jessica via sin blogg frågade hbtiq ungdomar i Nykarleby om det finns nåt att göra för dem i Nykarleby.
Svaret blev nekande och då väcktes tanken på en picknick där man kunde samlas. Idén växte och till slut blev det en Prideparad av det hela med program av olika slag.
Jessica eller Daniel som hon hette förr kom ut som kvinna för cirka fem år sedan efter att ha förställt sig hela livet om sin egentliga läggning.
- Det var en stor lättnad och det blev som en stor sten som föll från axlarna. Jag var rädd att Camilla skulle packa väskorna och sticka och jag var faktiskt förvånad att hon stannade kvar, säger Jessica.
- Jag frågade till sist rakt ut av Daniel om han ville vara en kvinna och då sade han, ja det vill jag, säger Camilla.
- I början kändes min egen roll ganska tung men när jag insåg att jag inte behöver ändra mig ändrade läget. Det är en bra situation för oss alla när vi vågar, vilja , vara oss själva.
Viktigt att stötta andra
Det fanns många ungdomar på plats vid Juthbacka inför starten. Alva, Rebecca, Nadja och Sandra kommer från Nykarleby.
- Vi har några vänner som är gay och bi, vi tycker det här är roligt, man skall stötta sånt här.
- Det är viktigt att man får älska den man vill och kärlek är kärlek.
- Det känns lite konstigt det här i lilla Nykarleby, det är mycket mera folk än jag trodde det skulle bli.
Skolan skall vara en trygg plats
I samband med Nykarleby Pride var också Aija Salo, överinspektör hos diskrimineringsombudsmannen, inbjuden gäst. Salo lyfter fram skolans betydelse som en trygg plats, inte minst för regnbågsungdomar.
- Det kräver aktivt ledarskap av rektorer, lärare och föräldrar.
Diskrimineringslagen förpliktigar alla skolor att göra upp en likabehandlingsplan, det gäller inte bara sexuell läggning och könsidentitet utan också etnicitet, religion och funktionsnedsättning, säger Aija Salo.
- Diskriminineringslagen är ett starkt budskap från lagstiftarna.
Gömda talanger, tema för predikan
Prästen Tomas Ray medverkade också på Nykarleby Pride med en predikan på temat "gömda talenter, gömda talanger" som också är söndagens bibeltext. Tomas Ray arbetar för tillfället inte som präst, han är stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet.
- Min predikan handlar om söndagens bibeltext som jag kommer att översätta till den sexuella identiteten, en sexuell läggning är nånting man föds med, det är en slags gåva från livet, från Gud själv och det är vår uppgift i livet att förvalta den gåvan, säger Tomas Ray.
Artikeln har kompletterats 12.8 kl 16.30 med överinspektör Aija Salos och stiftssekreterare Tomas Rays kommentarer.