Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi får vara jättenöjda med varje deltagare vi har i London"

Från 2017
Linda Sandblom, VM 2017.
Bildtext Linda Sandblom en av finländarna som missade final.
Bild: Lehtikuva

Det går inte begära mer än att idrottarna presterar på sin egen bästa nivå, säger friidrottstränaren Tom Andtbacka om finländarnas VM-förväntningar. Man måste sätta allting i proportion, konstaterar Mikaela Ingberg.

Tero Pitkämäki var den enda finländska finalisten under friidrotts-VM 2017. Det rutinerade spjutässet gjorde sitt för att rädda den blåvita friidrottsäran, men bakom honom finns ett tomrum.

Skador har tärt på det i sig tunna toppskiktet och den trefaldiga mästerskapsbronsspjutkastaren Mikaela Ingberg påminner att få finländare i själva verket underpresterat i London.

– För det första måste man sätta allting i proportion, säger Ingberg och pekar på att de flesta har höjt sig från sin placering från årsbästajämförelsen.

– Sen är ju förväntningarna kanske inte alltid så realistiska, och det krävs ganska mycket för att göra personliga rekord eller årsbästa på ett VM. Det är lite annat än att prestera på till exempel ett SFI-mästerskap.

Mikaela Ingberg, sommaren 2015.
Bildtext Mikaela Ingberg tog sig till final i elva av sina femton stortävlingar.
Bild: Yle / Mikael Oivo

Av dem som placerat sig sämre än förhandsstatistiken har dessutom trestegshopparen Simo Lipsanen och hinderlöparen Camilla Richardsson skadat sig under sina kvaltävlingar.

"Kan inte begära mera"

Medaljkandidaterna var också på förhand i praktiken en: Tero Pitkämäki. Sammanlagt skickade Finland tolv idrottare till London – det nästlägsta antalet i VM-historien.

– Vi måste komma ihåg att de 30–40 bästa i varje gren deltar och vi får vara jättenöjda med varje deltagare vi har, konstaterar den erfarna långdistanstränaren Tom Andtbacka.

– Sen är det klart att det finländska folket inte nöjer sig med något mindre än framgång. Och vi ska förstås hoppas på framgång, men om man idrottar på sin egen bästa nivå, så kan man kanske inte begära mera.

"Kunde vara ännu aktivare"

SFI-föreningarna stod för en tredjedel av Finlands VM-trupp, då Nagu IF:s Anne-Mari Hyryläinen, Vasa IS Camilla Richardsson, Hangö IK:s Linda Sandblom och IF VOM:s David Söderberg medverkade.

SFI har överlag haft sin mest framgångsrika säsong någonsin med alla tiders FM-saldo som pricken på i:et.

– SFI är intressant på det viset att man inte alltid kan säga med juniorerna. Det är ganska omöjligt att säga vem som kommer att bli bäst, säger SFI:s sportchef Petra Stenman.

– Vi har aldrig haft så där jättejättebra framgång i 14-15-16-årsklasserna, men sen – av nån anledning – så gör vi ett så pass bra jobb att det dyker upp nya typer där omkring 19-20-22-åringarna.

David Söderberg och Camilla Richardsson, inför VM 2017.
Bildtext Hälften av SFI:s VM-trupp: David Söderberg och Camilla Richardsson.
Bild: Lehtikuva

Hur ska man då hitta de nya löftena? Stenman berättar om Talangjakten som pågått i Österbotten sedan förra året. I samband med det kommer SFI att besöka österbottniska skolor för att söka framtidsnamn.

– Vi har duktiga tränare och jag hoppas verkligen att våra tränare scoutar och också tittar på andra idrottsformer. Vi har bra exempel på det, men kunde kanske vara ännu aktivare, menar Andtbacka.

– Men som det ser ut i dagens läge fostrar SFI jättebra idrottare till nationell nivå. Det kommer vi inte ifrån. Inte bara toppar, utan också dom som bidrar till bredden – och det tycker jag är SFI:s viktigaste uppgift.

Återväxt i spjut

Sett till den färska juniorframgången ser framtiden ljusare ut än VM-placeringarna ger vid handen. I U23-EM tidigare i sommar tog Finland tre medaljer, i U20-EM blev det fem pallplatser och i europeiska ungdoms-OS (EYOF) ytterligare tio.

Ingbergs paradgren spjutkastning kammade hem tre av medaljerna, då Julia Valtanen och Topias Laine knep varsitt guld i EYOF och Elina Kinnunen var bronsdam i U20-EM. Därtill finns bland annat 20-åringen Oliver Helander som flera gånger nått över 80 meter i år.

– Vi har faktiskt jättelovande juniorer, flera som är på gång, säger Ingberg. Det finns överlag väldigt lovande idrottare i en massa olika grenar. Nu får vi försöka ta hand om dom och se till att de kan ta följande steg.

Diskussion om artikeln