Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Michael Moore i sin Broadway-show: Jag ger inte upp förrän Trump försvunnit

Från 2017
Michael Moore på efterfesten efter hans show "The Terms Of My Surrender" på Broadway den 11 augusti 2017.
Bildtext Michael Moore på efterfesten efter hans show "The Terms Of My Surrender" på Broadway den 11 augusti 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Hur fan kunde det här hända? Den frågan inleder Michael Moores nya Broadway-show. Kärnbudskapet i föreställningen är att han inte tänker ge upp förrän Trump har försvunnit från presidentposten.

Svenska Yles USA-korrespondent har sett underhållande politisk teater på hög nivå i New York.

Hur kunde det alltså gå så att Michael Moore gör teaterdebut på Broadway? Han är känd som en kritisk, grävande journalist, tv-reporter och författare på den amerikanska vänsterkanten.

Kontroversiell är han, men på Belasco-teatern på Broadway är han bland sina förstående vänner. Som en recensent skrev: Vilken Trumpanhängare skulle betala för att få sig en utskällning av Moore?

Det var ju Hillary som vann

Men frågan gällde alltså: Hur kunde Donald Trump bli president i USA?

Michael Moore ger genast några svar: För det första vann ju Hillary Clinton majoriteten av rösterna, men elektorsvalet var avgörande för Trumps seger.

Det är just den här amerikanska formen av demokrati som oroar många.

Rik tv-kändis behövdes

Kändisfaktorn är hög i amerikansk politik. Trump gjorde sig bra i tv-serien ”The Apprentice” (ungefär Dealen) där han avskedade folk till höger och vänster, med en tv-publik på över 40 miljoner.

Moore frågar hur många i publiken som såg serien och fyra eller fem händer lyfts.

– Där ser ni. Folket vill ha rika kändisar. Också demokraterna skulle behöva sådana, förklarar Moore.

Moore kritiserar demokraterna, sitt eget parti. De borde ha låtit Hillary besöka de avgörande delstaterna. Satsa på de osäkra väljarna, resa mer i de stater som blev avgörande.

-Ta folks oro mer på allvar. Skärpa budskapet. Och demokraterna borde inte glida högerut, är Moores budskap.

Glitter och naket

Det här är alltså politisk teater, men på Broadway!

Då ska det vara färg och glamour, dansnummer och lite naket. Det hinner Moore också med under de två timmarna.

Michael Moore har hunnit bli 63 år, och är ingen lättviktare som klarar av avancerade dansnummer.

Han tackade definitivt nej till erbjudandet att delta i den amerikanska "Dansa med stjärnorna". Men dansfobin klaras ändå av i slutet av showen.

Och jo, Michael Moore sjunger också en stump i sin show. Ingendera är en njutning, men en upplevelse ändå.

Nakenheten står bland annat två strippande poliser för i slutet av föreställningen. Helt omotiverat, utom all logik. Kanske en signal om att folket måste få det folket vill ha.

Tolv veckor på Broadway

Förutom show, dans och proklamation innehåller kvällen också en del som kunde vara hämtad från tv-showernas trivselsoffa. Under den här delen av föreställningen kommer några sakfrågorna fram med varierande gäster.

Showen ”Terms of my surrender” har körts i förhandsvisningar sedan slutet av juli, och ska gå i tolv veckor på Broadway. Premiären var i torsdags. Ett uppbåd av kändisar och press var på plats.

Kvällens överraskningsgäst i soffan var feministen Gloria Steinem som väckte jubel bland publiken. Både för sitt politiska budskap och för sina danssteg med Moore.

Michael Moore på scen som presidentkandidat
Bildtext Michael Moore som president? Åtminstone på Broadway.

Moore for president

Det har redan sagts att Belasco-teatern påminner om en kyrka - och Michael Moore är Trump-kritikernas överstepräst.

Under kvällen hinner han redan utropas till presidentkandidat i valet 2020. Den här publiken skulle välja honom när som helst.

Moore vädjar ändå till publiken att alla måste aktivera sig.

Han berättar hur han själv såg till att bli invald i den lokala skolnämnden efter aga och lärargodtycke. Och hur han som ung hippie vecklade ut en protestbanderoll framför president Ronald Reagan.

Bekant kritik

Moore går hårt åt Trumps lögner, politikens snedvridning, och hoten mot amerikansk demokrati.

Har vi hört det förut? Jo, medger också Michael Moore. Mycket av materialet finns i hans böcker och tv-dokumentärer.

– Men det viktiga är nu att studera oss själva, och vad vi tänker göra åt saken, säger Moore.

Han utlovar dagliga sista-minuten-jokes och reaktioner på president Trumps agerande.

Mer amerikansk kunskap och aktivitet

Nu senast debatteras krigshotet mot Nordkorea, som får uppmärksamhet också på teaterscenen. En färsk mätning visade att det är många amerikaner som inte vet var landet ligger.

– Kan vi komma överens om att vi inte ockuperar ett land om mindre än hälften av folket vet var det ligger, frågar Moore retoriskt. Han är också kritisk till Trumps obefogade eld- och raserihot.

Alla måste göra något för att Donald Trump inte ska bli omvald 2020

― Michael Moore i sin Broadwayshow

Teaterpubliken verkar inte störas av blandningen av mer gammalt än nytt.

Moores budskap blir att alla måste göra något för att Donald Trump inte ska bli omvald 2020. Någon prognos ger han inte. Men för ett år sedan varnade han för att Hillary Clinton skulle förlora.

Det blir många möjligheter för amerikanerna att aktivera sig. Det kan vara stora och små gärningar. Som att rösta - vilket 19 miljoner amerikaner inte gjorde i senaste valet.

Gör som bibliotekarien!

På premiärkvällen välkomnar Moore den bibliotekarie som räddade hans första bok.

”Stupid white men” (Korkade vita män) hade nyss tryckts i en liten upplaga när attentatet mot World Trade Center gjorde det omöjligt, enligt förlaget, att publicera boken.

Man ville inte reta upp de nationalistiska stämningar som snabbt väcktes i USA, samtidigt som stödet för president Bush steg.

Boken skulle inte ges ut om den inte skrevs om, vilket Moore vägrade. Det avslöjade han då för en liten publik på ett läsarmöte.

En av deltagarna där var en progressiv bibliotekarie som gick hem och skrev till alla sina kolleger med uppmaningen att beställa boken som var hotad av tillbakadragning.

Och bibliotekarierna var inte en grupp som förlaget ville bråka med, så boken gavs ut och blev en bästsäljare. På Belasco-teatern hyllades den nu pensionerade bibliotekarien som en hjältinna.

Två tomma platser i hederslogen är reserverade för president Trump.
Bildtext Två platser reserverade för president Trump. Som knappast kommer.

Goda recensioner

Teatern ger ingen möjlighet för eskapism just nu, skriver en recensent efteråt. New York har sett mycket av politisk teater på senste tid.

De flesta recensenterna verkar eniga om att Moores show är politisk, men god. Föga dramatik, som man kanske vill ha på teatern.

Men showen borde sändas ut i landet, och möta folket, anser också en del skribenter. Då ser man också om budskapet har någon större spridning.

I väntan på Trump?

Man får utgå ifrån att sittplatserna går åt. Det är inte bara Donald Trump som är superkändis i USA.

Många vill också se kändisen Michael Moore på scen, den arga kritikern och sanningssägaren som defintivt också är känd från tv.

Donald Trump har förresten en hederspats på teatern. Den finaste logen på högersidan av teatern är upplyst och rikligt dekorerad med amerikanska flaggor.

Moore meddelar att Vita huset har fått en inbjudan, till vilken som helst föreställning. Logen lär stå till hela familjen Trumps förfogande.

Man anar att Trump inte kommer att utnyttja möjligheten att besöka Michael Moores föreställning. Tidningar som har ringt Vita huset har inte fått någon kommentar.

Men ett sådant möte skulle bli sevärt.

Diskussion om artikeln