Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandorna vid Ähtäri zoo får närodlad bambu

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 09:44.
Jättepanda
Bildtext Jättepanda
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ett trettiotal jordbrukare och trädgårdsodlare i Etseritrakten har börjat med bambuodling i försökssyfte. Meningen är att ta fram bambuslag som trivs i vårt klimat. Om allt går bra räknar man med att kunna börja skörda om ett eller ett par år. Då blir närmaten ett välkommet tillskott till den bambu som djurparken importerar.

Ett stort pandahus färdigställs som bäst vid Ähtäri zoo, där de två pandorna ska få husera i en bergliknande miljö. De är stora djur som äter mellan 20 och 40 kg dagligen. Bambu är den huvudsakliga födan. På djurparken är man glad över intresset för bambuodling på hemmaplan.

Man i rosa skjorta
Bildtext Intendent Mauno Seppäkoski
Bild: Yle/Markku Hautala

- Både vi och Kina ser gärna att man lokalt testar att odla djurens foder i närmiljön, säger djurparkens intendent Mauno Seppäkoski. Om allt går bra kan pandorna äta närproducerat från senare delen av sommaren till långt in på hösten.

Proagria håller i trådarna

Aulis Korpi i Kauhava är en av bambuodlarna. Han är en trädgårdsfantast som tycker om att prova nya växtslag.

Man i trädgård
Bildtext Aulis Korpi, bambuodlare i Kauhava
Bild: Yle/Markku Hautala

- Det började med att min son talade om att det finns bambuslag som klarar vintern. Jag började med att driva upp plantor från frön. Sen blev det aktuellt med det här Ähtäri zoo - projektet och jag hakade på genast, berättar Aulis Korpi.

Det är odlarna själva som bekostar sina plantor, men försöket drivs i Proagrias regi.

Man i trädgård
Bildtext Projektchef Jari Luokkakallio, Pro-Agria
Bild: Yle/Markku Hautala

- Plantorna kommer från Holland och kostar 20 euro styck, så alla har börjat i liten skala, säger projektchef Jari Luokkakallio från Proagria. Vi importerade ett tiotal bambuslag och fem klarade sig bra, resten överlevde inte vintern.

Aulis Korpi hade tur med sin bambu, för av hans 30 plantor dog bara en.

Odlas allmänt i Mellaneuropa

I Mellaneuropa är bambu en vanlig prydnadsväxt och den odlas rätt allmänt där. I Holland är den populär som skydd från insyn där husen ligger tätt. Den kan växa upp till tio meter hög. Ähtäri zoo kommer att importera sin bambu från Holland.

- De bambuplantor vi har här blir två, tre meter höga, men tillväxten kan vara flera centimeter i dygnet vid gynnsamt väder, berättar Jari Luokkakallio.

Innan man kan skörda behöver plantornas rötter växa till sig så de kan bilda skott. Det kan dröja ett par år. Växten är också lättskött.

- Det enda den kräver är att det inte ska vara för blött, säger Aulis Korpi.

Pandorna beräknas anlända från Kina kring nyår. Djurparken söker nu en djurskötare till dem, som ska bekanta sig med pandorna under en tid före flytten.

Man uppskattar att det i dag finns cirka 1800 pandor i Kina idag. Ungefär 400 lever på zoo. Det är en hane och en hona som kommer till Ähtäri zoo. Om de förökar sig sänds avkomman tillbaka till Kina och ut i naturen.

Målet med zoo-verksamheten är att trygga artens fortbestånd, och det ser hoppfullt ut för pandornas antal har börjat öka under senare år.

Texten uppdaterades 14.8 klockan 9:44 med ett förtydligande att pandornas avkommor skickas till Kina.

Diskussion om artikeln