Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeylegendar förlorade cancerstriden – Erik Karlsson: "Du gav mig möjligheten att bli den jag är idag"

Från 2017
Bryan Murray får en Washington-tröja av Aleksandr Ovetjkin.
Bildtext Bryan Murray fick i januari en Washington-tröja av Aleksandr Ovetjkin.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/All Over Press

Bryan Murray med 35 års NHL-rutin förlorade kampen mot sjukdomen. För tre år sedan fick Ottawa Senators-ledaren reda på att cancern var obotlig.

Sommaren 2014 fick Murray beskedet att han drabbats av cancer och i slutet av samma år berättade Murray att cancern i tjocktarmen var obotlig.

– De har sagt att vi ska fortsätta med cellgiftsbehandlingarna och förhoppningsvis reducera tumörerna. Det kan ge mig tid, sade Murray till TSN enligt Ottawa Citizen.

Struntade i att undersöka

Enligt läkarna ska Murray då ha kunnat levt med cancern i 7–10 år utan att den upptäckts. En tidig koloskopiundersökning hade förmodligen löst problemet.

– Som så många män gör så struntade jag i det.

Efter säsongen 2015–2016 slutade Murray som General Manager för Ottawa och gav över ansvaret till Pierre Dorion.

Fem klubbar

I våras såg Murray sitt Ottawa vara nära en Stanley Cup-finalserie. Ottawa förlorade ändå i den sjunde matchens förlängning, vilket innebar att Pittsburgh Penguins gick vidare.

I NHL hann Murray verka inom fem klubbar: Washington Capitals, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Mighty Ducks of Anaheim och Ottawa Senators.

Årets tränare

Han har fungerat som både tränare och klubbledare, säsongen 1983–1984 blev han vald till årets tränare i Washington Capitals.

– Mina tankar och böner är med hela familjen Murray. Tack för allt Bryan. Du gav mig möjligheten att bli den jag är idag, skrev Ottawas backstjärna Erik Karlsson.

– Jag är förkrossad att höra om att Bryan Murray gått bort. Den mannen är orsaken till att jag är i Ottawa. Jag är skyldig honom en hel del, skrev förstemålvakten Craig Anderson vars fru var cancerdrabbad under NHL-säsongen.

Diskussion om artikeln