Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Videobloggarna blir yngre, plattformarna fler

Från 2017
Uppdaterad 13.08.2017 16:31.
Besökare på Tubecon-evenemanget i Helsingfors 2017.
Bildtext Tusentals unga ville träffa sina idoler, Youtubeartister.
Bild: Yle/ Eva Lamppu

I takt med att tjänsterna för att dela videomaterial på nätet blir fler, blir youtubeartisterna allt yngre. 9-åringar filmar och delar videor till och med varje dag för att "det är roligt när andra gillar dem".

På Tubecon i Helsingfors i helgen mötte tusentals riktigt unga och äldre youtubers sina följare. På fyra år har evenemanget vuxit kraftigt, samtidigt har videon fått en allt starkare roll i sociala medier.

– Jag är överraskad över hur unga barnen är här. Jag trodde fler skulle vara lite äldre, säger en Helsingforsmamma, som kommit till Hartwall Arenan med sin nioåriga son och youtuber.

Pojken berättar att han tycker om att filma och när hans drygt hundra följare gillar det han delar på nätet.

– När jag har skola så lägger jag ut videor en gång i veckan, när jag inte har skola kan det vara varje dag, säger han.

Jättemånga riktigt unga

Youtubers ansöker om att få delta i Tubecon. Enligt producent Krista Huovinen fick man in kring 1 000 ansökningar, varav drygt 200 valdes med.

– I år var de ungas, 8-9-10-åringarnas, andel större än tidigare år. Det finns jättemånga så unga youtubers och jag tror den trenden fortsätter, säger Huovinen.

Videotrenden – och att videon intresserar unga – syns också i Facebooks nya filmtjänst. Den ska locka tv-tittare att stanna kvar på bolagets sidor och överlag ge tillgång till en yngre publik.

Om jag mår dåligt eller bra så visar jag det.

― Youtubeartisten Pernilla Böckerman

Pernilla Böckermans, 17, videor kan visas flera hundra tusen gånger, men det är bara ett tjugotal av fansen som har kommit för att träffa henne på Tubecon. De får autografer och kan fotografera sig med sin idol.

- Jag får mycket hjälp och jag har en manager, men det är ändå jag själv som gör allting, säger Böckerman.

Pernilla Böckerman är youtuber.
Bildtext Pernilla Böckerman vill uppmuntra sina följare.
Bild: Yle/ Eva Lamppu

Böckerman tränar mycket, går i skola och filmar och delar videor. Hon gör "lifestyle-innehåll" men säger att det viktigaste är att uppmuntra följarna.

– Jag är en öppen person, om jag mår dåligt eller bra så visar jag det. Men det jag kanske mest gör är kämpar på människor och vill hjälpa, säger Böckerman.