Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige redo att medla mellan USA och Nordkorea

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 06:36.
Elisabeth möter: Margot Wallström
Bildtext Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige är redo att medla mellan USA och Nordkorea via sin ambassad i Pyongyang
Bild: Cityportal

Sverige säger sig vara redo att medla i konflikten mellan USA och Nordkorea som har hettats upp igen på sistone.

Utrikesminister Margot Wallström säger till Sveriges television att Sverige är redo att axla ett större ansvar i medlingen mellan USA och Nordkorea.

– Om det behövs information eller kontakter så är vi alltid redo att ställa upp, säger Margot Wallström.

– Är det någon som ber oss om hjälp eller tycker att vi kan ha en roll att spela så ska vi självfallet göra så, tillägger Wallström.

Sverige talar redan för USA

Sverige är väl lämpat för rollen eftersom det redan har ett så kallat skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea.

Det innebär att Sveriges långvariga beskickning i Nordkoreas huvudstad Pyongyang sköter kontakter mellan länderna eftersom de inte har diplomatiska förbindelser.

Sverige var det första västeuropeiska landet som upprättade en ambassad i Nordkorea och var fram till år 2001 det enda västlandet som har haft en obruten diplomatisk representation i landet.

Kim Jong-Un och Donald Trump
Bildtext Kim Jong Un och Donald Trump har trappat upp den krigiska retoriken under den senaste veckan
Bild: AFP / Lehtikuva

Unik plattform

Sedan år 1995 har Sverige också fungerat som en skyddsmakt åt USA, Australien och Kanada i Nordkorea när det gäller konsulära frågor.

Det innebär att Sverige vid behov kan ge konsulärt skydd till dessa länders medborgare.

Enligt Margot Wallström är Sveriges ambassad i Nordkorea en unik plattform som gör det möjligt att föra dialog och ta kontakter.

Ingen omedelbar risk för krig

President Donald Trumps närmaste säkerhetspolitiska medarbetare försäkrade på söndagen att krigshotet inte är omedelbart trots att läget är allvarligt.

- Vi är inte närmare krig än vi var för en vecka sedan, men vi är närmare krig än vi var för ett årtionde sedan, sade Trumps säkerhetspolitiska rådgivare H.R. McMaster i en tv-intervju.

McMaster betonade att USA eftersträvar en diplomatisk, fredlig lösning.

Detta trots att hans chef, president Donald Trump, har trappat upp sina hotelser mot Nordkorea utan något tal om förhandlingar eller eventuella eftergifter.

Militärövning trappar upp spänning

Läget på den koreanska halvön kan bli ännu mer spänt inom de närmaste veckorna då USA och Sydkorea inleder en regelbunden militärövning som i år blir betydligt större än tidigare.

Nordkorea har i det förgångna reagerat ursinnigt på dylika militärövningar som det betraktar som förberedelser för krig.

Även Margot Wallström oroas av utvecklingen, enligt SVT.

– Jag tror att de flesta känner sig oroade över det här läget. Med alla uttalanden som vi sett finns det förstås en risk att misstag begås och det är ingenting vi vill uppleva. Det är för allvarligt för det, säger Margot Wallström.

Källor: SVT, Yle, AP

Diskussion om artikeln