Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Ett egnahemshus har jag säkert druckit upp"

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 18:46.
Jarkko Laasanen i Jakobstad
Bildtext Jarkko Laasanen

Jarkko Laasanen i Jakobstad har i två månader bott på Mikevas stödboende för alkoholister i Jakobstad. Han hoppas på att få rätsida på sitt liv och få en nystart efter år av alkoholberoende.

Mikevas rehabiliteringsenhet och stödboende för alkoholister i Jakobstad har verkat i nya utrymmen i ett års tid. Mikevas internationella ägare håller som bäst på att sälja verksamheten till ett ännu större börsbolag i branschen, Attendo, men verksamheten fortsätter som tidigare enligt planerna.

Stödboendet ger stadga i livet åt Jarkko

Jarkko Laasanen har år av missbruk bakom sig och ett havererat samboförhållande och två barn. Barnen är en viktig drivkraft för Jarkko att komma tillbaks till ett ordnat liv

För tillfället har Jarkko ett gott förhållande till barnen, men han är medveten om att han måste hålla sig nykter om det skall förbli på det viset.

Han har bott två månader på stödboendet. Jarkko räknar med att det kanske tar ett par år innan han vågar och kan ta steget tillbaks till ett självständigt boende och arbete.

- Det känns bra, det här är som ett nytt hem. Jag har försökt nyktra till på egen hand, jag har försökt med Minnesota metoden i Lappo och misslyckats. Jag trodde jag försökte för min egen skull men det var för andras skull. Nu är det för min egen skull, säger Jarkko Laasanen.

- Nu kan jag sova, inga störande grannar, mat på bestämda tider.

- Jag är här så länge det behövs, kanske ett par år. Jag vill få chaufförsjobb sedan, det ger en morot att hålla mig nykter.

Torra och våta sidan

Det finns ingen tillnyktringsstation i Jakobstad och det betyder att Jakobin Tupa är en plats dit man kan komma alkoholpåverkad men man får naturligtvis inte ha alkohol med sig och störa övriga boende.

I stödboendet intill, där Jarkko Laasanen bor, gäller nykterhetskrav. I annat fall blir det flyttning till den så kallade våta sidan.

Jaakon Tupa i Jakobstad
Bildtext Jakobin Tupa.

- Det är bra att det finns övervakning, man får inte dricka på området. Alla är säkert inte lika nöjda som jag, många godkänner inte att de är alkoholister.

- Jag har säkert druckit upp ett egnahemshus, alla egna pengar plus stulna har gått till alkohol.

Egen vårdplan

Mikeva är ett stort bolag som verkar på många orter i Finland och har flera tusen anställda. I Jakobstad finns förutom Jakobin Tupa också ett rehabiliterande boende innom psykiatrin, Servicehemmet Castren.

- Vi har ett system där vi gör en individuell vårdplan för varje missbrukarklient, grundförutsättningen är att det finns ett förtroende och vilka målsättningar klienten är villig att förbinda sig till, säger Riku Laukkonen som är platschef i Jakobstad.

- Vi har utbildad personal och trots att det finns en tanke kring rehabiliteringen är det inget vi pressar på med, det viktigaste är att hitta den egna viljan och den stöder vi.

Platschef Riku Laukkonen vid Jaakon Tupa och regionchef Ari Vaaranmaa vid Mikeva
Bildtext Riku Laukkonen och Ari Vaaranmaa.

På Jakobin Tupa blir grundbehoven tillgodosedda, tak över huvudet, ett rum på 25 kvadratmeter, regelbundna måltider och en livsrytm där man sover på natten och är vaken på dagen.

- Det är ett stort mål att uppnå och det har tagits positivt emot.

Nyktert stödboende

Det finns totalt 24 platser på Mikevas missbrukarenhet, varav sju platser gäller stödboendet.

På stödboendet har klienterna kommit ifrån sitt missbruk och håller sig nyktra. De får det stöd de behöver med mat och medicinering och kan utnyttja den service som finns i Jakobin Tupa.

- Ifall det blir återfall får man fundera om det går att fortsätta på stödboendet, det avgörs från fall till fall, säger Riku Laukkonen.

Allrummet i Jaakon Tupa
Bildtext Allrum i Jakobin Tupa.

Mikeva tog över efter Frälsningsarmén

Staden Jakobstad byggde nya utrymmen för den finskspråkiga alkoholistvården och de togs i bruk hösten 2016. Frälsningsarmén hade i många decennier skött den här verksamheten i undermåliga utrymmen och var intresserat av att fortsätta arbetet i de nya utrymmena.

I upphandlingen förlorade Frälsningsarmén till Mikeva som för tillfället ägs av ett kapitalplaceringsbolag med bas i London. Mikeva är i sin tur på väg att köpas upp av ett ännu större bolag, det svenska börsbolaget Attendo.

Den här affären skall ännu godkännas av konkurrensmyndigheter i Finland och läget klarnar slutligt någon gång under hösten.

- Inga beslut är ännu gjorda, i slutet av oktober hörs det mera från Konkurrens- och konsumentverket om deras inställning till den planerade affären, säger Ari Vaaranmaa som är Mikevas regionchef för Västra Finland.

- Det blir nog inga större förändringar i de enskilda enheterna efter ett ägarbyte, jag har varit med om flera företagsaffärer och verksamheten har fortsatt i samma stil.

Ett fel har korrigerats 15.8 kl.18.45. Vi hade felaktigt skrivit att Mikeva utöver Jakobin tupa också har ett demensboende i Jakobstad. Det stämmer inte. Servicehemmet Castren är ett rehabiliterande boende inom psykiatrin.

Diskussion om artikeln