Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lördagens storm ställer fortfarande till det i Östnyland

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 07:36.
Elstolpe ligger på vägen
Bildtext En elstolpe hade fallit över vägen i Torasbacka i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Crawford

Åtminstone i Borgå leder lördagens Kiira-storm till korta elavbrott ännu under måndagen. Träd ligger på elledningarna och strömmen måste stängas av tillfälligt medan Borgå elnät röjer upp. Också räddningsverket har varit fullt sysselsatt under veckoslutet.

Enligt Borgå energis avbrottskarta är ungefär 30 hushåll fortfarande utan el på måndagsmorgonen.

Magnus Nylander, vd för Borgå elnät, säger att det ändå rör sig om fler kunder än så. Kartan visar bara en del av avbrotten.

– Vissa hushåll har el men det fattas faser och sådant. Och så har vi fel ute på holmar. Jag vet inte om vi hinner få dem reparerade i dag (läs: måndag). Det kan hända att det går in på morgondagen, säger Nylander.

Som mest var cirka 7 000 hushåll utan el efter stormen. Räknar man med korta avbrott kan det röra sig om ännu fler.

Mycket jobb återstår

Enligt Magnus Nylander har Borgå elnät mycket personal på jobb för att reparera felen. Felreparationerna kommer antagligen att pågå hela måndagen.

På vissa ställen är nätet totalförstört. Stolpar ska resas och transformatorstationer byggas och det gör man inte i en handvändning, säger han. Det handlar om ekonomiska förluster på cirka 200 000 euro.

– Skadorna blev nog stora. Speciellt i Hindhår och Kullo handlar det om totalförstörelse och de fick vara utan el länge på söndagen. Vi har fått det mesta fixat men en hel del återstår.

Magnus Nylander säger att det kommer att bli nya avbrott under måndagen. Träd ligger på linjerna och strömmen måste tillfälligt stängas av medan de åtgärdas.

Borgå elnät försöker meddela kunderna per SMS på förhand men lyckas tyvärr inte nå ut till riktigt alla.

Då avbrotten har varat över 12 timmar har kunderna rätt till standardersättningar som betalas ut automatiskt. Enligt Nylander har flera hundra kunder rätt till ersättningarna.

Elavbrotten fortsätter också på andra håll

I östra Sibbo och Nickby är en del hushåll fortfarande utan el på måndagsmorgonen. Felet lokaliserades redan sent på lördagen men tar över 24 timmar att reparera enligt Kervo energis avbrottskarta.

Kymmenedalens el meddelar att man vid 18-tiden på söndagskvällen har hunnit fixa majoriteten av de skador stormen orsakade. På söndagskvällen var kunder i bland annat Mörskom fortfarande utan el.

Reparationsarbetena fortsätter under måndagen.

De senaste uppgifterna för elavbrott på området för Kymmenedalens el finns här.

Mycket jobb för räddningsverket

Också räddningsverket i östra Nyland har haft fullt upp med att städa upp efter stormen under veckoslutet.

Jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi säger att det är svårt att uppskatta hur många uppdrag räddningsverket har haft. Det rör sig om ett hundratal, men räddningsverket måste göra upp närmare statistik senare i veckan.

– Mest handlar det om träd som har fallit på vägar eller hustak. Vi har också röjt några träd som har hotat att falla över hus. Östnylänningarna har också själva röjt upp efter stormen så vi måste inte göra riktigt allt.

Röjningsarbetena pågick ännu sent på söndagen men enligt Kynsijärvi började situationen lugna ner sig till kvällen.

På lördagen fick räddningsverket rycka ut för att släcka ett par bränder i Östnyland. Kynsijärvi säger ändå att det är svårt att uppskatta om de berodde på åskan eller inte.

Artikeln uppdaterad 14.8.2017 kl. 7:10 med räddningsverkets kommentar och 7:30 med Borgå elnäts kommentar.

Diskussion om artikeln