Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Usain Bolts sista muntur i London: Dopare ska stängas av på livstid

Från 2017
Usain Bolt poserar.
Bildtext Usain Bolt poserar under sitt sista ärevarv i London på söndagskvällen.
Bild: Franck Robichon / EPA / All Over Press

Den jamaicanska blixten har gjort sitt. Brons på 100 meter och en skadad lårmuskel på den korta stafetten blev Usain Bolts saldo från avskeds-VM i London, och på söndagskvällen tog han avsked av både publiken och media.

Det gick inte som det skulle. Både Justin Gatlin och Christian Coleman var snabbare på 100 meter och i den korta stafetten slutade Jamaicas tävling då Bolt själv tog över.

Efter besvikelsen på upploppet på lördagen valde Bolt att lämna stadion utan att vinka farväl till publiken. Istället steg jamaicanen fram efter att tävlingarna var över på söndagen.

Efter sitt ärevarv steg Bolt framför medierna på plats för en sista gång som toppatlet – och fick förstås genast svara på frågan vad han tänker göra härnäst.

– Ingen aning faktiskt. Först och främst tänker jag ha det roligt och njuta av livet. Jag behöver lite fest. I morgon tänker jag vara med min familj, svarar Bolt.

– Nu kan jag vara helt fri. Hela mitt liv har cirkulerat kring friidrotten. Jag har hållit på med det här sen jag var 10 år gammal. Nu kan jag ta det lugnt och leva livet, tillägger han.

Arvet till idrotten

Vad är då legendarens arv till idrotten? Frågan fick Bolt att ta en riktig funderare, men till slut kunde han dra paralleller till sina egna svårigheter i London.

– Jag trodde länge att ingen skulle slå mig, men nu står vi här. Det visar barnen att allting faktiskt är möjligt, även om jag för en gångs skull står på den förlorande sidan. Det är ändå ett bra arv. Med hårt arbete är inget omöjligt, säger Bolt.

Då diskussionen går in på dopning hårdnar tonläget.

– Alla som dopat sig borde stängas av på livstid. Det är min åsikt. Grenen har djupdykt tidigare på grund av dopning, men vi har tagit oss tillbaka. Vi måste visa att vi kan hålla grenen ren. Jag har dessutom visat åt barn och unga att man kan vara bäst utan att dopa sig, säger han.

"Tror att jag nästan grät"

Trots att mästerskapet inte alls gick som Bolt hade hoppats kunde han ändå njuta av sina sista stunder på stadion. Ärevarvet på söndagskvällen var riktigt känslosamt, säger han.

– Jag tror att jag nästan grät, det var nära, säger Bolt.

Han verkade tagen av stundens allvar i det sista mötet med fansen och stannade upp vid starten för 100 och 200 meter.

– Jag sa hej då till fansen och jag sa hej då till mina grenar. Det är grenarna som jag har dominerat i flera år, berättar han.

Källor: Yle, FNB

Diskussion om artikeln