Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska friidrottens träningschef medger brister: Kanske vårt stödsystem inte håller måttet

Från 2017
Jorma Kemppainen.
Bildtext Jorma Kemppainen.
Bild: Lehtikuva

En poängplacering. En besvikelse, medger också idrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen för Yle. Målet är nu att få mer bredd på truppen – och att få pusselbitarna att falla på sin plats.

Friidrotts-VM gick inte som väntat för Finlands del. Åtminstone enligt förbundets förväntningar.

Inför stortävlingarna i London hade förbundet satt upp ett klart mål: minst tre poängplaceringar ska idrottarna kunna tänja sig till. Men så blev det inte. Tero Pitkämäki var den enda finländaren som placerade sig bland de åtta främsta i sin gren.

– Vi hade förstås hoppats på mer. Men det gäller också truppens storlek. Med facit på hand hade vi en stark medaljkandidat, som tog en femteplats. En fin sådan, säger Kemppainen till Yle.

– Vi hade flera starka finalkandidater i laget, men nu får vi nöja oss med det här. Faktum är att kandidaterna var för få, tillägger han.

Måste satsa på juniorer för att få bredd i seniortruppen

Bredden i truppen har också Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo diskuterat i sin analys efter det avslutade friidrotts-VM i London. Det största problemet är ändå enligt Ylöstalo att förbundet inte stöder idrottarna tillräckligt i dagens läge.

Han får medhåll av Kemppainen.

– Kanske det är så att stödsystemet inte håller måttet, medger han.

– Vi har inte lyckats guida juniorer vidare till seniornivån. Det är arbetsdrygt, både ur tränings- och hälsoperspektiv. Vi har fina pusselbitar, men vi måste få dem att falla på sin plats, tillägger träningschefen.

Kemppainen för också över en del av ansvaret på idrottarnas axlar.

– Även om vissa har presterat bra på juniornivå så har de inte viljan att satsa fullt också på seniornivå, påpekar han.

Diskussion om artikeln