Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi värd för världsledande symposium om cellstress

Från 2017
Åbo Akademis logo på en glasdörr
Bild: Yle/Andy Ödman

Åbo Akademi har i år uppdraget att ordna symposiet The 8th International Congress on Stress Proteins in Biology and Medicine - Stress Management Mechanisms and Pathways.

Som namnet antyder är symposiet det åttonde i ordningen och har tidigare ordnats vartannat år i bland annat Quebec och Budapest.

Forskning i cellstress undersöker hur celler reagerar på olika stressfaktorer, till exempel förändringar i temperatur, virus och bakterier, inflammationer, kemikalier, tryck eller surhetsgrad.

Cellstressförsvaret är i nyckelroll för cellers överlevnad eftersom alla vävnader dagligen utsätts för stressfaktorer av det här slaget.

- Åbo Akademi har en framgångsrik tradition i cellstress. Detta symposium är en stark indikation på att dessa satsningar nu bär konkret frukt i form av internationell renommé som möjliggjorde att vi fick värdskapet för symposiet, säger John Eriksson, professor i cellbiologi vid Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

Det har visat sig att störningar i cellers stressförsvar har en stark koppling till uppkomsten av olika sjukdomar, till exempel alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar samt cancer.

Diskussion om artikeln