Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ödesbesked för Johaug den här veckan – "Domen kan komma när som helst"

Från 2017
Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Bildtext Therese Johaug (arkivbild).
Bild: All Over Press

Therese Johaugs ödesvecka har börjat. När som helst den här veckan kan beskedet komma om hur lång avstängning för dopning hon får – och om hon i så fall missar OS.

Den 29-åriga skidstjärnan har väntat hela sommaren på beslutet från idrottens skiljedomstol Cas. Det senaste beskedet är att utslaget ska komma senast den 18 augusti.

Utslaget från skiljedomstolen avgör om Johaug kan ställa upp i OS. Står domen på 13 månaders avstängning fast kan hon börja tävla igen i november. Blir straffet 15 månader eller längre riskerar hon att missa spelen i Pyeongchang som avgörs i februari.

– Rent teoretiskt kan det komma när som helst nu, säger Johaugs manager Jørn Ernst. Vi väntar ivrigt på ett mail från Lausanne, så att vi får ett avslut. Therese har levt med den här historien i nästan ett år nu.

Det var i juni som Johaug blev förhörd på Cas huvudkontor i Lausanne, Schweiz. Det var till Cas som Johaug vände sig för att bli helt frikänd, sedan internationella skidförbundet (Fis) i sin tur begärt att få straffet förlängt.

Tränat

Beskedet från Cas har dragit ut på tiden. För några veckor sedan förlängdes tidsfristen för tillkännagivandet till den 18 augusti.

– Vi har inte haft någon dialog med Cas sedan vi var där, säger Jørn Ernst som räknar med att få besked innan det blir offentligt.

– Jag tror vi kommer att få det lite i förväg, säger han.

Johaug har tränat som normalt under sommaren och bland annat varit i Aspen i USA tillsammans med landslagsåkaren Ingvild Flugstad Østberg. Men osäkerheten kring straffet och risken att missa OS har hängt som ett mörkt moln över henne.

Läppsalva

Det var den 13 oktober i fjol som Johaugs positiva dopningsprov offentliggjordes. Den anabola steroiden clostebol påträffades i norskan blodprov. Enligt Johaug hade hon fått i sig det förbjudna ämnet genom en salva mot sönderbrända läppar hon fått av sin landslagsläkare.

Efter flera turer stängdes skidåkaren till sist av i 13 månader av Norges idrottsförbund, räknat från oktober 2016. Senare beslutade Fis att ta fallet vidare till Cas.

Text: FNB-TT-NTB

Fakta: Detta har hänt i Johaugfallet

- 4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.
- 16 september: Johaug dopningstestas.
- 4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.
- 13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.
- 19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.
- 29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.
- 16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.
- 26-27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.
- 10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.
- 13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.
- 15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.
- 7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.
- 4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.
- 15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.
- 30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas - i hopp om att bli helt frikänd.
- 6 juni: Johaug förhörs i idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.

(FNB-TT-NTB)

Diskussion om artikeln